Cemal Süreya'nın Dillere Destan İmzasının Arkasındaki Gerçeği Biliyor musunuz?
Cumhuriyet Dönemi şairlerinden olan Cemal Süreya veya asıl adıyla Cemalettin Seber'i tanımayanınız yoktur. Dillere destan şiirleriyle zaman zaman aşkımızı haykırmamıza yardımcı olmuş, iki satırlık cümleleriyle ise güzel sevmeyi öğretmiştir.
Üvercinka, Beni Öp Sonra Doğur Beni, Sevda Sözleri gibi birçok şiir kitabıyla dillere nam salmış Cemal Süreya hakkında şaşırtıcı bilgiler duymuşsunuzdur.
Soyadındaki "Y" harfini bir iddia sonucunda kaybetmesi, sigara tutkunu olması, Tomris ile yaşadığı büyük aşk gibi hayranlık uyandıran bu bilgilere bir yenisi daha eklendi.
Ünlü şairin estetik açıdan güzel duran imzasının anlamı hakkında pek çok tahmin yürütülmüş hatta üzerine şiirler bile yazılmıştır.
Deneme yazarı Salah Birsen, imzadaki dağ gibi duran çıkıntının melon şapka olduğunu söylemiş, şair Metin Altıok ise melon şapka değil fötr şapka olduğunu söyleyip üzerine bir de şiir yazmış.
Metin Altıok'un Cemal Süreya imzası için yazdığı şiir;
Cemalin imzasındaki fötr
Bazen başında da olurdu
Yalnız biraz amatör
Biraz da mahçup dururdu
Fakat imzanın sonundaki çengelden tutup aşağı doğru çektiğinizde ortaya bir insan profili ortaya çıktığını, o kişinin ise Cemal Süreya'nın kendisi olduğu ünlü yazar ve şair Sunay Akın şu sözlerle açıklamıştır;
'İmzanın en sonunda oluşmuş olan çengel gibi duran çıkıntıdan tutup aşağıya doğru çekip dik hale getirince, bir insan profili görülüyor. Profildeki kişi ise Cemal Süreya'nın kendisi. Şapka gibi görünen kısım ise Süreya'nın burnu. Burnun hemen altında yer alan dudaklarda ise Süreya'nın dudaklarından hiç eksik etmediği tüten sigarası yer alıyor. Şairin adı olan Cemal, zaten yüz güzelliği anlamına geliyor. İmzada kulak bulunmuyor. Ünlü şair şimdi Haliç kıyısındaki Kulaksız Mezarlığı'nda yatıyor.'