Caretta Carettaların Deniz Anasını Yediği Görüntüler, Plastik Kirliliğine Karşı Uyarı Mesajı Verdi
Antalya'da Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından paylaşılan videoda, caretta carettaların deniz anası yerken görüntüleri, denize atılan plastik atıkların deniz kaplumbağalarının ölümüne nasıl yol açtığına dikkat çekti.
Videoda, deniz kaplumbağalarının plastikleri deniz anası zannedip tükettiği ve bu durumun birçok caretta carettanın ölümüne neden olduğu vurgulandı. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bu yüzyılın en büyük çevre sorunlarından birinin plastik kirliliği olduğunu belirtti. Gökoğlu, "Deniz kaplumbağaları, plastikleri deniz anası sanıp yiyebiliyor. Bu durum sindirim sistemlerini tıkıyor ve plastiği eritemeyen kaplumbağalar ölüyor," dedi.
Denizler Plastik Çöplüğüne Dönüşüyor
Prof. Dr. Gökoğlu, denize atılan plastiklerin mikroplastiklere dönüşerek en küçük organizmadan en büyüğüne kadar tüm deniz canlılarına zarar verdiğini ifade etti. Mikroplastiklerin, deniz ürünleri ve içtiğimiz su gibi yollarla insanlara da geçtiğini belirten Gökoğlu, "Denizler plastik çöplüğüne dönüşüyor," dedi.
Çözüm: Doğada Eriyen Ambalajlara Geçiş
Plastik kirliliğinin önlenmesi için doğada eriyebilen ambalajlara geçişin önemine dikkat çeken Gökoğlu, "Plastiklerin geri dönüşüme gitmesi gerekiyor. Yeni yasalar çıkarılarak plastiklerin kullanımının yasaklanması en etkili çözüm olacaktır," ifadelerini kullandı.