USD 34,01
EUR 37,86
ALTIN 2.821,92
BIST100 9.577

Çanakkale Savaşları'nın Yaşandığı Tarihi Alan Alevler İçinde Kaldı

Eceabat’ın Büyükanafarta Köyü yakınında çıkan ve hızla yayılan yangın, Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı tarihi alanda da hasara neden oldu

Çanakkale Savaşları'nın Yaşandığı Tarihi Alan Alevler İçinde Kaldı
16 Ağustos 2024 | 09:20
Son Güncelleme:

Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale eden ekipler, alevleri kontrol altına alabilmek için savaş verdi. Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda, Büyükanafarta Köyü yakınındaki ormanlık alanda dün henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Olay yerine giderken geçirdikleri trafik kazasında yaralanan 2 orman işçisi hastaneye kaldırıldı.

Araçta Yandı

Dumandan etkilenen bazı orman işçileri de tedaviye alındı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nın açıklamasında da "Yangın nedeniyle Tarihi Alan'ın Kuzey Hattı'na girişler ikinci bir duyuruya kadar durdurulmuştur" denildi. Bu arada alevler, söndürme çalışmasına katılan bir ekibin arazözüne sıçradı. Araç kullanılamaz hale geldi.

Mezarlık Zarar Gördü

Anzak Koyu bölgesinde bulunan yabancılara ait mezarlıklardan biri de yangından zarar gördü. Hızla yayılan alevler, Arıburnu yolunun doğusunda, Walker's Sırtı'nın alt tarafında 1919 yılından sonra tekil mezarlarının taşınması ve çevredekilerin birleştirilmesiyle oluşturulan Canterbury Mezarlığı'na kadar ulaştı. Yangın, Çanakkale Savaşları'nda harekât bölgesi olan alandaki mezarlık ve çevresindeki ağaçlardan bazılarında zarara yol açtı.

YURT GENELİNDE BİR GÜNDE 42 YANGIN ÇIKTI
TARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'deki söndürme çalışmalarını helikopterle takip ettikten sonra açıklamalarda bulundu. Yumaklı dün yurt genelinde 19'u orman, 23'ü kırsal alan olmak üzere 42 yangın çıktığını kaydetti. Eceabat ile Bolu'nun Göynük ve Manisa'nın Gördes ilçelerindeki yangınlara 14 uçak, 31 helikopter, 265 kara aracı ve 1413 personelle müdahale edildiğini belirten Yumaklı, bugün ve haftasonu için uyarıda bulundu: "Şu ana kadar yaşadıklarımızdan çok daha düşük nem, yüksek sıcaklık ve rüzgar olması söz konusu. Vatandaşlarımızın yangına meydan verebilecek eylemlerden kaçınmasını rica ediyoruz."