USD 34,23
EUR 37,03
ALTIN 3.012,78
BIST100 8.839

Büyükşehir, Akyazı'daki Kimyasal Tesis Planına "Dur" Dedi: ÇED Başvurusu İptal Edildi

Akyazı’da kurulmak istenen tehlikeli kimyasal geri kazanım tesisi, insan ve çevre sağlığına olası zararları nedeniyle Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından uygun görülmedi. Firmanın ÇED başvurusu doğrudan iptal edilerek projeye engel olundu.

Büyükşehir, Akyazı'daki Kimyasal Tesis Planına
10 Ekim 2024 | 15:59
Son Güncelleme:

Akyazı'da bir firma tarafından kurulması planlanan ve tehlikeli kimyasal maddelerden oluşan atıkların geri kazanımını hedefleyen tesis projesine Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nden olumsuz görüş verildi. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu için yapılan başvuru, çevre ve insan sağlığı açısından risk teşkil ettiği gerekçesiyle iptal edildi.

ÇED Başvurusu İptal Edildi

Firmanın ÇED raporunu Sakarya Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne sunmasının ardından ilgili kurumlar da görüşlerini sundu. Büyükşehir Belediyesi, solvent geri kazanım tesisinin sağlık risklerine dikkat çekerek projeyi uygun bulmadı. Bu kararla birlikte firmanın ÇED başvurusu iptal edildi.

Solvent Nedir ve Neden Tehlikeli?

Solventler, kimyasalların çözülmesi ve seyreltilmesi için kullanılan maddelerdir. Ancak solventlerin büyük kısmı kanserojen kategorisinde yer alıyor ve insan sağlığına zararlı olduğu biliniyor. Dünya genelinde solventlerin neden olduğu patlamalar ve sızıntılar, çevreye verdiği ciddi zararlarla dikkat çekiyor. Avrupa Birliği uyum sürecinde Türkiye’de de solvent kullanımına yönelik kısıtlamalar artırılıyor.