Türkiye'de tek
Türbenin hemen yanı başında aşevi ve mescit de bulunuyor. Türkiye'de ilk olduğu bilinen aşevinde, türbeyi ziyarete gelen vatandaşlara yemek ikram ediliyor. Hayırsever vatandaşların yardımlarıyla ayakta kalan bölgeye aynı zamanda cami de inşa ediliyor. Caminin tamamlanmasının ardından vatandaşların namaz kıldığı mescit ise kütüphaneye dönüştürülecek
"Sivas'tan geldim"
Ailesiyle birlikte Sivas'tan Bolu'ya gelen Halil İbrahim Taştan, "İlk defa geliyorum. Gelip geçerken bu yoldan görüyordum levhasını. Çok da merak ediyordum. Namaz kılıp, ziyaretini yapacağız. Çok güzel bir yer, çok hoşumuza gitti. Kızım ve eşimle birlikte geldik. Onlar da çok beğendiler" dedi.
"Buradan ayrılırken çok büyük hafiflik hissedeceksiniz"
İngiltere'den Türkiye'ye geldiğini, İstanbul'dan Ankara'ya gidişinde türbeye uğradığını ifade eden Muammer Bozkurt, "Hayreddin Tokadi Hazretleri'nin yüzü suyu hürmetine dua edilirse, Cenabı Allah tarafından dualar kabul olur. Şimdiye kadar hangi kardeşimiz, hangi mümin buraya geldiyse bu mübareğin yüzü suyu hürmetine işi rast gelmiştir. İngiltere'den geldim. İstanbul'dan Ankara'ya giderken de uğradım. Buraya geldiğinizde ne kadar sıkıntı içerisinde olursanız olun buradan ayrılırken çok büyük hafiflik hissedeceksiniz" diye konuştu.
"Ne kadar derin bir insan olduğunu anlıyoruz"
Türbe ile ilgili bilgiler veren Tokadi Hayreddin Türbesi imam hatibi Recep Balay ise "Kendisi Tokatlıdır. Tokat'a mensup olduğu için kendisine Tokadi denmiştir. Doğum tarihiyle alakalı kaynaklarımızda net bir bilgi yok ama vefat tarihinin Bolu'da 1535 veya 1533 olduğuna dair rivayetler var. Kendisinin hakkında kaynaklarımızda pek bilgi bulamıyoruz ama hocası olan Cemalettin Halveti Hazretlerinden yola çıkarak kendisinin ne kadar derin bir insan olduğunu anlıyoruz. Hocası Cemalettin Halveti Hazretleri kendisi hem Amasya'da hem Erzincan'da hem Tokat'ta eğitim almış, daha sonrasında da 2. Beyazıt'a olan yakınlığından dolayı padişah olduğu İstanbul'a gelmiştir. Dostlukları o zamanda da devam etmiştir" şeklinde konuştu.