USD 34,52
EUR 36,17
ALTIN 2.966,41
BIST100 9.368

Bu belirtiler varsa sizde şizofren olabilirsiniz!

Şizofreni, var olmayan şeyleri görme veya duyma şeklinde halüsinasyonları ve paranoyak düşünceleri içeren ruh hastalığıdır. Paranoya, halüsinasyon, korku ve panik gibi durumlar şizofreni belirtileri arasında yer alır.

Bu belirtiler varsa sizde şizofren olabilirsiniz!
18 Ağustos 2024 | 16:42
Son Güncelleme:

Şizofreni Belirtileri Nelerdir?

Anormal davranışlar, odaklamada zorluk çekme, abartılı hareketlerde bulunma, söylenenleri dinlememe gibi durumlar şizofreni belirtileridir. Şizofreni belirtileri her hastada farklı şekilde ortaya çıkabilir. Şizofreninin alevlendiği dönemde sanrılar, halüsinasyonlar veya düzensiz konuşma görülen şizofreni hastalarında en sık izlenen belirti kişinin hasta olduğunu düşünmemesi ve iç görüsünün olmamasıdır. Şizofreni belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterse de genel olarak üç ana kategoriye ayrılır;

-Psikotik belirtiler
-Negatif belirtiler
-Bilişsel belirtiler

Psikotik Belirtiler

Kişinin dünyayı algılama, düşünme ve hareket etme deneyimlerine bağlı olarak oluşan şizofreni belirtileridir. Psikotik belirtileri olan kişiler olduğu durumdaki gerçeklik duygusunu kaybederek dünyayı farklı şekilde deneyimleyebilir. Bazı şizofreni hastalarında bu belirtiler gidip gelir. Psikotik belirtiler şu durumları içerir:

Halüsinasyonlar (varsanı): Gerçekte olmayan şeylerin görülmesinden kaynaklı olarak ortaya çıkan bu belirtide şizofreni hastası sesler duyabilir. Sesler duyan kişiler, aileleri veya arkadaşları bir sorunu fark etmeden önce uzun süre bu seslerle yaşayabilir. Duyma, koklama, tatma ve hissetme duygularında değişiklikler gözlemlenir.

Sanrılar (hezeyan): Sanrı yaşayan kişiler etrafındaki kişilere mantıksız görülen tepkiler verebilir. Şizofreni belirtisi olarak ortaya çıkan sanrılarda kişiler kendilerinin tehlikede olduğunu düşünerek onlara zarar verilmeye çalışıldığına inanır.

Düşünce bozukluğu: Bir kişi mantıklı olmayan ya da alışılmadık düşünme biçimlerine sahip olduğunda şizofreni olarak tanımlanabilir. Düşünce bozukluğu belirti olarak ortaya çıkar ve kişinin konuşmasını, düşüncelerini etkiler. Bazı durumlarda kişi bir anda konuşmayı bırakır ve farklı konuya atlar. Hiçbir anlam ifade etmeye sözcükler kullanılması da düşünce bozukluğunun göstergesidir.

Hareket bozukluğu: Bir kişi anormal vücut hareketleri sergilediği durumda şizofreni belirtisi olarak tanımlanabilir. Hareket bozukluğu olan kişiler belirli hareketleri defalarca tekrarlayabilirler.

Negatif belirtiler

Günlük aktivitelere olan ilginin azalması, motivasyon kaybı, sosyal ortamdan çekilme, duyguları yansıtmada zorluk ya da normal işlevselliğin dışında yer alma gibi durumlara şizofrenin negatif belirtileridir. Bunun yanında negatif belirtiler şunları içerir:

-Günlük aktiviteleri planlamada ve bunlara bağlı kalmada zorluk yaşama
-Günlük yaşamda zevk almada zorluk yaşama
-Donuk bir sesle konuşma
-Sınırlı yüz ifadesi gösterme
-Sosyal etkileşimden kaçınma
-Enerjinin çok düşük olması
-Pasif faaliyetlerde çok fazla zaman harcama
-Bu semptomlar bazı durumlarda depresyon veya diğer akıl hastalıklarının semptomlarıyla karıştırılabilmektedir.

Bilişsel belirtiler

Bilişsel belirtiler, uzun süreli konsantrasyon bozukluğu ve hafıza sorunlarını içerir. Bu belirtiler konuşmaları takip etmeyi, yeni şeyler öğrenmeyi veya randevuları hatırlamayı zorlaştırabilir. Şizofreninin bilişsel belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

-Karar vermek için anlama ve kavrama sorun yaşama
-Bilgiyi öğrendikten hemen sonra kullanmakta zorluk çekme
-Odaklanma veya dikkat etmede zorluk yaşama

Özetle aşağıdaki belirtilere sahip olan bir kişi için şizofreni tanısı konabilir:

-Halüsinasyon görme
-Gerçek dışı inançlara yönelik sanrılar
-Motivasyon eksikliği
-Yavaş hareket etme
-Uyku düzeninin bozulması
-Düzensiz düşünce ve konuşmalarda bulunma
-Sosyal olarak kendini izole etme
-Işık ve gürültüye karşı tepki ve hassasiyet
-Kişisel hijyen eksikliği
-Beden dili ve duygudurumda değişiklikler
-Sosyal aktivitelere karşı ilgi kaybı