USD 34,09
EUR 38,07
ALTIN 2.833,31
BIST100 9.976

Botoksun Zararları Nelerdir?

Botoks ve botoksun zararları denince akla; alerjik reaksiyon, yanlış uygulamadan kaynaklı görsel deformasyonlar ve çok kısa bir süre içinde etkisini kaybetmesi gibi durumlar gelir. Zararlarının yanı sıra botoksun yan etkileri de herhangi bir sebeple uygulamayı tercih edenlerin bilgi sahibi olması gereken konulardandır.

Botoksun Zararları Nelerdir?
27 Ağustos 2024 | 15:40
Son Güncelleme:

Botoks Nedir?

Botoks, botulinum toksini tip A ve clostridium botulinum bakterisi ile birlikte bakteri türlerinin bir arada bulunduğu bir nörotoksik proteindir. Bu toksin uygulandığı alandaki kasları bir süreliğine işlevsiz hale getirerek o bölgedeki fonksiyonlarda ya da görsel kırışıklıklarda kayda değer bir azalma sağlar.

Tıbbi ve kozmetik amaçlı kullanılır. Etkisi yapılan bölgeye bağlı olarak genellikle 3 ila 8 ay sürer. Tarihi 1817 yılına dayanan botoks, 1973 yılında ilk kez insanlarda kullanılsa da tıbbi olarak onaylanması 1989 yılını bulur.

2002 yılı 2. çeyreğinin başlarında ise kaş aralarında ve koltuk altı terlemelerini azaltma konusunda FDA onayı almıştır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan uygulama kadınlar tarafından %90 erkekler tarafından ise %10 oranında tercih edilir.

Botoksun Zararları Nelerdir?

Botoks her ne kadar tıbbi amaçlı da uygulansa da genellikle estetik amaçlı tercih edilir. En çok tercih edilen bölgeler arasında yüz botoksu gelir. Kaş, alın bölgesi, mimik kırışıklıklarına çare arayan kadın ve erkekler botoks uygulamalarıyla yüzlerindeki çizgilerden bir süreliğine de olsa kurtulmayı amaçlarlar.

Her müdahalede olduğu gibi botoks uygulamasında da istenmeyen yan etkilerin ortaya çıkması olasıdır. Botoks zararları arasında aşağıdaki maddeleri saymak mümkündür.

Botoksun etkisinin zamanla azalması
Gereğinden fazla enjekte edilmesinden kaynaklı fazla toksik maddeye maruz kalmak
Uygulanan bölgede enfeksiyon oluşma riski
Uygulanan bölgede kalıcı hasar kalması
Yanlış uygulamaya bağlı olarak görsel bozukluk oluşması
Bölgede oluşabilecek alerjik reaksiyonlar
Hamile ve emziren hastalarda ortaya çıkabilecek yan etkiler
Baş ağrısı, göz kapağında geçici düşme, geçici göz kuruluğu gibi geçici yan etkiler
Botoks zararları arasında sayılan maddeler tek tek incelediğinde bazı yan etkiler kısa süreli olurken bazılarının ise hastanın yaşam kalitesini düşürecek uzun süreli ya da kalıcı zararlar olduğunu söylemek mümkündür. Bundan dolayı botoks uygulamasının mesleğinde uzman sertifikalı profesyoneller tarafından yapılması önemlidir.