USD 34,29
EUR 37,00
ALTIN 3.017,11
BIST100 8.742
Binlerce kişinin enerjisi SEKAY’dan - Sayfa 2

Sakarya’da sokaklarda bulunan her çöp tenekesine bırakılan çöp bu tesise gelerek geri dönüşümün bir parçası oluyor. Tesise 16 ilçeden günlük toplam bin ton çöp geliyor. Bu da Sakarya’da her vatandaş günlük ortalama 1 kilogram çöp meydana getirdiğini gösteriyor. Bu çöpler katı atık entegre tesisinde işlenerek geri dönüşüme, enerjiye ve gübreye dönüştürülüyor. Çöp olarak nitelendirilen her şey tüketim odaklı yaşamda ikinci kez nitelik kazanıyor. Bu sayede çöpler, tekrar ekonomiye kazandırılmış oluyor.

Binlerce kişinin enerjisi SEKAY’dan - Sayfa 3

Sıfır atık projesi kapsamında hayat geçirilen SEKAY ile bir yandan enerji üretilerek bir yandan da üretim döngüsüne tekrar kazandırılan hammadde ile şehrin katma değer üretimi artıyor. 

Binlerce kişinin enerjisi SEKAY’dan - Sayfa 4

Buraya gelen günlük bin ton çöp öncelikle ayrıştırma merkezimize gidiyor ve burada cam, kâğıt, plastik, organik atıklar olmak üzere ayrıştırılıyor. Ayrıca aylık ortalama 110 ton tıbbi atık tesisin bir bölümünde toplanarak sterilize ediliyor. 

Binlerce kişinin enerjisi SEKAY’dan - Sayfa 5

Sterilize işleminden sonra zararsız hale getirilen atıklar düzenli depolama sahasında muhafaza edilerek geri dönüşümün ve enerji üretiminin bir parçası haline geliyor.