USD 34,23
EUR 37,03
ALTIN 3.012,78
BIST100 8.839

Bilim İnsanları Yeni Bir Hücre Keşfetti: 100 Yıllık Tahmin Gerçek Oldu

Avustralyalı araştırmacılar, memelilerin iyileşme mekanizmasını daha iyi anlamamızı sağlayacak yeni bir hücre türü keşfetti. "EndoMac progenitör hücreleri" adı verilen bu hücre, 100 yıldan fazla süredir bilim dünyasında varlığı öngörülen bir hücre olarak biliniyordu. Bu hücrelerin, kan damarlarının büyümesine yardımcı olarak yaraların iyileşme sürecini hızlandırdığı ortaya çıktı.

Bilim İnsanları Yeni Bir Hücre Keşfetti: 100 Yıllık Tahmin Gerçek Oldu
27 Eylül 2024 | 09:42
Son Güncelleme:

Güney Avustralya Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nden (SAHMRI) bilim insanları, memelilerin iyileşme sürecinde önemli rol oynayan yeni bir hücre türü keşfetti. "EndoMac progenitör hücreleri" olarak adlandırılan bu hücreler, farelerin aortasında bulundu ve insan vücudunda da benzer bir rol üstlenip üstlenmediği araştırılıyor. Bu hücreler, yaralanma veya kötü kan akışı durumlarında kan damarlarının büyümesine yardımcı olarak hızlı iyileşme sağlıyor.

Diyabetik Yaralarda İyileşmeyi Hızlandırıyor

Yapılan laboratuvar çalışmaları, EndoMac progenitör hücrelerinin farelerde diyabetik yaraların iyileşme sürecini önemli ölçüde hızlandırdığını gösterdi. Hücrelerin, bağışıklık sistemi tarafından "yabancı" olarak algılanmadığı ve vücuda enjekte edildiklerinde yaraların iyileşmesine katkı sağlayarak makrofajlar ve endotel hücrelerine dönüştüğü belirtildi.

100 Yıllık Hipotezin Kanıtlanması

Bu keşif, 20. yüzyılın başlarında bilim insanları tarafından öne sürülen, kan dolaşımında yeni makrofaj hücrelerinin üretilmesini sağlayan kök hücrelerin varlığına yönelik hipotezi doğruluyor. Ancak, bu hücrelerin varlığı bugüne kadar kanıtlanamamıştı. Şimdi, bu hücrelerin insanlarda da bulunup bulunmadığı araştırılıyor ve ilk sonuçlar olumlu yönde.

Oyunu Değiştirebilecek Bir Keşif

Bu keşif, özellikle kronik yara sorunları yaşayan hastalar için büyük bir umut vadediyor. SAHMRI biyomedikal bilimcisi Anna Williamson, "Bu hücreler, kronik yara sorunları yaşayan hastalar için oyunu değiştirebilir," şeklinde konuştu. Araştırmanın sonuçları, Nature Communications dergisinde yayımlandı.