USD 34,54
EUR 36,01
ALTIN 3.005,46
BIST100 9.550

Başıboş Sokak Köpekleri Teklifi Komisyondan Geçti

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu tarafından kabul edildi.

Başıboş Sokak Köpekleri Teklifi Komisyondan Geçti
24 Temmuz 2024 | 09:16
Son Güncelleme:

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi.

Teklifle, Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklikler yapılacak. Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklenecek. Sahipsiz hayvanlar, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilecek.

"Yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında değişiklik yapılacak. Hayvan bakımevi, "Bakanlıktan izin alınarak kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği tesis" olarak tanımlanacak. Sahipsiz hayvanlar, bakımevlerinde rehabilite edilip sahiplendirilinceye kadar bakılacak. Bakımevleri dışında hayvana bakmak, yasal sorumluluk alınarak mümkün olacak.

Sorumluluk belediyelerde olacak

Büyükşehir, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz hayvanlar için bakımevleri kurmakla yükümlü olacak. Bu hayvanlar ilgili belediyeler tarafından bakımevlerine götürülecek ve sahiplendirilinceye kadar bakılacak. Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler, bu hayvanları en yakın bakımevine götürecek.

Yaptırımlar ve Teşvikler

Hayvanlara zarar veren kişilere ciddi yaptırımlar getirilecek. Sahipli hayvanını terk edenlere hayvan başına 60 bin lira idari para cezası verilecek. Belediyeler, hayvan bakımevleri kurmak ve sahipsiz hayvanlara bakmak için bütçelerinin belirli bir oranını ayırmak zorunda olacak. Bu ödenekler başka amaçlar için kullanılamayacak.

Kayıt Altına Alma Zorunluluğu

Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak. Ayrıca, yerel hayvan koruma görevlilerine ilişkin hükümler yürürlükten kaldırılacak.