"Bunlar Ya İflas Etmiş Ya da Hiçbir Mal Varlığı Olmayan İşletmeler"
Bakan Şimşek, "kesinleşen tarhiyatlar" listesinde toplam 2 bin 464 mükellefin bulunduğunu ve bunların kesinleşmiş vergi ve ceza toplamının 53 milyar lira olduğunu belirtti. Bu mükelleflerin 419’u gerçek kişi, 2 bin 045’i ise tüzel kişi olarak kaydedildi. Listede yer alan mükelleflerin 299'u aktif durumda ve toplam mükellef sayısının yüzde 12,1'ini oluşturuyor. Bu grubun kesinleşen vergi ve ceza tutarı ise 6,3 milyar liradır.
Kesinleşen bu tarhiyatların ödenmiş olmasının açıklamayı engellemediğine dikkat çekti ve bu listenin diğer borçlu listesiyle karıştırılmaması gerektiğini ifade etti.
Ayrıca, bu listede bulunan mükelleflerin çoğunun gerçek faaliyetleri olmadığı, sahte belge düzenleme veya vergi kaçırma amacıyla kurulmuş işletmeler olduğunu söyledi. 2 bin 464 mükelleften 1.752'sinin bu türden olduğunu ve bunlar hakkında kesinleşen vergi ve ceza tutarının 42,9 milyar lira, yani toplam tutarın yüzde 81,1’ine denk geldiğini kaydetti. Bu işletmelerin tahsil kabiliyeti bulunmamakta; çünkü ya iflas etmişler ya da hiçbir mal varlığı bulunmayan işletmeler. Bu tür işletmeler genellikle sahte belgelerle kurulur ve amacına ulaştıktan sonra kaybolur.
"Sahtecilere Karşı Yapay Zeka ile Mücadele"
Sahte belge düzenleyerek haksız kazanç elde eden işletmelerle mücadele için çeşitli yasal düzenlemeler yapıldığını ancak bazılarının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini belirten Şimşek, yeni yasaların çıkarıldığını ve bazı düzenlemelerin onaylandığını ifade etti. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında, sahtecilik yapan mükellefleri tespit etmek amacıyla yapay zeka teknolojisinden yararlanacaklarını duyurdu. TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü ile birlikte yürütülen projeyle, sahte belge düzenleme veya haksız iade talep etme riski taşıyan mükellefler hızlı bir şekilde tespit edilebilecek. Böylece, hem dürüst mükelleflerin hem de kamu menfaatinin korunması hedefleniyor.