USD 34,69
EUR 36,75
ALTIN 2.961,83
BIST100 9.652
Atık Giysi İthalatı ile Tekstil Sektöründe Yeni Dönem - Sayfa 5

Düzenleme İhtiyacı

Kaya, “Türkiye'nin tekstil çöplüğüne dönüşmemesi için bu sürecin sıkı kontrol altında yürütülmesi gerekiyor. Şu anda Ankara'da bu konuda çalışmalar devam ediyor” dedi. İthal edilen kullanılmış kıyafetlerin kontrollü bir şekilde işlenmesi durumunda:

Ekonomik Katkı: Geri dönüşüm iplik üretimi kilogram başına 4 dolar katma değer sağlarken, hazır giyim sektöründe bu değer 16-18 dolara çıkabilir.

İstihdam: Geri dönüşümden farklı olarak hazır giyim üretimi 10 kat daha fazla istihdam yaratabilir.

Atık Giysi İthalatı ile Tekstil Sektöründe Yeni Dönem - Sayfa 6

Türkiye’nin Eko-Lojistik Avantajı

AB’ye coğrafi yakınlığıyla dikkat çeken Türkiye, karbon ayak izini düşürme konusunda eko-lojistik avantajlara sahip. Kaya, bu avantajların yasal düzenlemelerle desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Atık Giysi İthalatı ile Tekstil Sektöründe Yeni Dönem - Sayfa 7

ABD ile Vergi Sorunu

Mehmet Kaya, ABD’den sıfır vergiyle pamuk ithal edildiğini ancak bu pamuktan üretilen ürünlerin ihracatında vergi ödendiğini hatırlatarak, bu konuda karşılıklı bir vergi muafiyeti sağlanması gerektiğini ifade etti.

Atık Giysi İthalatı ile Tekstil Sektöründe Yeni Dönem - Sayfa 8

GÜS uygulaması, Türkiye için hem ekonomik hem de çevresel anlamda büyük fırsatlar sunuyor. Ancak bu fırsatların hayata geçebilmesi için düzenlemelerin bir an önce tamamlanması ve sektörün bu sürece hazırlanması gerekiyor.