Aşırı işlenmiş gıdalar sağlığı tehdit ediyor
'Aşırı işlenmiş gıdalar' kalp hastalıkları, depresyon, diyabet, kanser ve kaygı bozuklukları da dahil olmak üzere 30'dan fazla sağlık sorunuyla ilişkilendiriliyor.
'Aşırı (ultra) işlenmiş gıda' nedir?
Bu tür gıdalar için kullanılan tek bir tanım yok ama genel olarak 'ev yemeklerinin içermediği maddeleri içeren gıdalar' olarak tanımlanıyor.
Bunların çoğu gıdaların görünüm, tat ya da dokusunu daha çekici hale getirmek için kullanılan kimyasal, renklendirici ve tatlandırıcı gibi maddeler.
'Aşırı işlenmiş gıdalar'ın 'işlenmiş gıdalar'dan farkı ne?
Gıdalar genel olarak dört kategoriye ayrılıyor.
Bu kategoriler:
-İşlenmemiş ya da minimum işlenmiş gıdalar
-İşlenmiş içerikler
-İşlenmiş gıdalar
Aşırı işlenmiş gıdalar
İşlenmiş gıdalar, meyve, sebze, yemiş ve yumurta gibi işlenmemiş gıdalarla işlenmiş içeriklerin bir araya geldiği yiyeceklere verilen isim.
Örneğin buğday unu, su, tuz ve mayadan yapılmış bir ekmek "işlenmiş gıda" sayılırken; ekmeğin içinde emülgatör, renklendirici ya da koruyucu madde varsa bu ekmek "aşırı işlenmiş gıda" kategorisine giriyor.
Renklendirici, koruyucu, antioksidan, tatlandırıcı ve jelleştirici gibi birçok gıda katkı maddesinin, gofret, kek, et ve süt ürünleri gibi çeşitli paketli gıdalarda sıklıkla kullanıldığı bilgisini paylaşan uzmanlar, bu maddeler, gıdaların raf ömrünü uzatırken, bilinçsiz kullanımda insan sağlığını ciddi şekilde etkileyebileceğini söylüyor.