USD 34,28
EUR 37,28
ALTIN 3.008,61
BIST100 8.794
Asgari ücret ne kadar olacak? Masada konuşulacak ilk rakam belli oldu - Sayfa 9

YÜZDE 45 ARTIŞ OLURSA...

Yeni asgari ücret rakamanının bunun üzerinde belirlenmesi gerekecek. Eğer diğer tahminler dikkate alınırsa örneğin yüzde 45 artış olursa ya da 5-10 puanlık fark konulursa bu kez net asgari ücret 25 bin lirayı da geçecek.

Asgari ücret ne kadar olacak? Masada konuşulacak ilk rakam belli oldu - Sayfa 10

ASGARİ ÜCRET GEÇİM ÜCRETİ DEĞİL

Bir noktayı tekrar hatırlatmakta fayda var. Asgari ücret adından da anlaşılacağı gibi işçilere verilecek minimum ücreti gösteriyor. Yani bir gösterge rakamı, geçim ücreti değil. Komisyon 'geçinilecek ücret budur' diye bir rakam belirlemiyor. Bu rakamdan daha üz ücret verilemez diye bir gösterge açıklıyor.

Asgari ücret ne kadar olacak? Masada konuşulacak ilk rakam belli oldu - Sayfa 11

BİRÇOK KALEMİ ETKİLEYECEK

Ücretlerin bu rakamın üzerinde olması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca açıklanan asgari ücretin brüt rakamı sadece maaşları değil, borçlanmaları, ödenekleri, GSS primlerini, Bağkur primlerini ve onlarca ödemeyi belirliyor. Yani ekonomi için bir gösterge rakamı oluyor.

Asgari ücret ne kadar olacak? Masada konuşulacak ilk rakam belli oldu - Sayfa 12

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret Ocak ayında yeniden artacak. Bunun için Aralık ayında toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun masasında enflasyon verileri yer alacak. Zam için ipucu veren bu veriler asgari ücret zam miktarını belirlemede komisyona yol haritası sunacak. Bu kapsamda piyasanın beklediği yüzde 44,11'lik enflasyon oranına ve OVP'deki yüzde 41,50 oranındaki enflasyon tahminine göre asgari ücret hesabı yapıldığında;