USD 34,17
EUR 37,88
ALTIN 2.923,95
BIST100 9.351

Antalya'nın 400 Yıllık Düğmeli Evleri Yeniden Hayat Buluyor

Antalya'nın İbradı ilçesindeki 300-400 yıllık tarihi düğmeli evler, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları ile turizme kazandırılıyor. Aslına uygun şekilde restore edilen bu tarihi yapılar, bölgenin kültürel mirasını yaşatırken, turizm potansiyelini de artırıyor. 6 düğmeli ev için toplam 7 milyon 400 bin lira hibe desteği verildi.

22 Eylül 2024 | 15:19
Son Güncelleme:
Antalya'nın 400 Yıllık Düğmeli Evleri Yeniden Hayat Buluyor - Sayfa 1

Antalya'nın İbradı ilçesi Ormana ve Ürünlü mahallelerinde turistlerin ilgi odağı olan tarihi "düğmeli evler" restore edilerek turizme kazandırılıyor. Mimari tarzından dolayı "düğmeli evler" olarak adlandırılan tarihi evlerin aslına uygun restore edilme çalışmaları sürüyor. Bu asırlık yapılar ustalar tarafından kanaviçe işler gibi işleniyor.

Antalya'nın 400 Yıllık Düğmeli Evleri Yeniden Hayat Buluyor - Sayfa 2

Antalya'nın tarih dolu ilçesi İbradı merkez, Ormana ve Ürünlü Mahallesi'nde bulunan 300-400 yıllık düğmeli evler, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın “Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik” kapsamında desteklediği proje kapsamında aslına uygun restore ediliyor. Bu yıl İbradı merkez, Ormana ve Ürünlü Mahallelerinde ikişer tane olmak üzere toplam 6 adet düğmeli ev restore edilecek. Bu evler için ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından toplam 7 milyon 400 bin lira hibe desteği verilecek.

Antalya'nın 400 Yıllık Düğmeli Evleri Yeniden Hayat Buluyor - Sayfa 3

“Tarihi doku korunarak yapılıyor”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün taşınmaz kültür varlıklarına yardım sağlanmasına dair yönetmelik kapsamında Antalya Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü'nün denetiminde gerçekleşen hummalı çalışmalar, tarihi dokuyu koruyarak yapılan restorasyonları ortaya çıkarıyor. Bu projeler, sadece tarih severleri değil, aynı zamanda bölge turizmine de katkı sağlayacak şekilde tasarlanıyor.

Antalya'nın 400 Yıllık Düğmeli Evleri Yeniden Hayat Buluyor - Sayfa 4

“Düğmeli evlerin özel konumu ve dünya mirası”

Düğmeli evler, Antalya'nın İbradı ve Akseki ilçelerinde özel bir mimariye sahiptir. Sedir katran ağacından yapılan iskeletleri ve birbirine kenetlenen ahşaplarıyla düğmeli evler, dünyada sadece bu bölgede bulunuyor.