"Anne Sütü Mucizesi: Astım Riskini Azaltıyor!"
Bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, anne sütüyle beslenmenin okul öncesi çocukluk döneminde astım gelişme riskini azalttığını ortaya çıkardı. Ayrıca anne sütüyle beslenen çocukların, daha zeki olduğu ve matematiksel zekalarının geliştiği belirtildi.
Anne sütü, bebeklerin hayatta kalması ve erken çocukluk gelişimi açısından kritik öneme sahip bir besin kaynağıdır. Uzmanlar, emzirmenin erken bir şekilde başlamasının ve yenidoğanların yaşamın ilk saatinde anne memesi ile tanıştırılmasının, hayatta kalma ve uzun süreli emzirme için elzem olduğunu vurgulamaktadır.
Hastalıklardan Koruma UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bebeklerin doğumdan sonraki ilk saat içinde emzirilmeye başlanmasını ve yaşamın ilk 6 ayı boyunca sadece anne sütü ile beslenmelerini önermektedir. Bu süreç, bebeklerin duyusal ve bilişsel gelişimini desteklerken, bulaşıcı ve kronik hastalıklara karşı da koruma sağlar. 6. aydan itibaren uygun tamamlayıcı gıdalarla beslenmeye geçilmesi ve emzirmenin en az 2 yaşına kadar sürdürülmesi önerilmektedir.
Mikrobiyomun Önemi Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar, anne sütünün yaşamın ilk yılı boyunca bebeğin mikrobiyomunu düzenlediğini ve okul öncesi dönemde astım gelişme riskini azalttığını göstermektedir.
Uzmanlar mikrobiyomun, vücudumuzda yaşayan mikroorganizmaların ve genetik materyallerinin toplamı olduğunu ifade ederek, anne sütünün 3 aydan fazla verilmesinin sindirim sistemi ve üst solunum yollarındaki mikrobiyom oluşumunu desteklediğini belirtti. Bunun aksine, 3 aydan önce anne sütünün kesilmesi, astım riskini artırabilecek değişikliklere yol açmaktadır.