Günümüzde otizm spektrum bozukluğu, hastalık olarak değil, farklı tip ve şiddetteki bir dizi özellik olarak kabul ediliyor. Ancak bu gelişmeye rağmen, otizmin nedenleri hala tam olarak anlaşılamamış durumda.
Yapılan araştırmalar, otizme yol açan faktörlerin genetik ve çevresel etkileşimlerin birleşiminden kaynaklandığını gösteriyor. Bu faktörlerden biri de hamilelik sırasında geçirilen enfeksiyonlar. Özellikle grip gibi enfeksiyonların, otizm riskini artırabileceğine dair bazı bulgular bulunmuş.
Columbia Üniversitesi'nden Dr. Ian Lipkin, yaptığı açıklamada, hamilelik sırasında grip geçiren ve buna bağlı olarak vücutta iltihaplanma meydana gelen kadınların, çocuklarında otizm spektrum bozukluğu (OSB) tanısı almasının daha olası olduğunu söyledi. Bu sonuçlar, gribe dair yapılan laboratuvar testlerine dayanan çalışmalarda elde edildi ve grip semptomlarının şiddetinin, OSB riskiyle ilişkili olduğunu gösterdi.
Enfeksiyonların, otizm riskini arttırıp arttırmadığı kesin olarak kanıtlanmamış olsa da, araştırmacılar bunun virüsün kendisinden değil, annenin bağışıklık sisteminin reaksiyonundan ve iltihaplanmadan kaynaklanabileceğini ifade ediyor. Hamilelik sırasında bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesi, fetüs üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor.