Yeni kalkanımız ÇELİK KUBBE

Yerli ve milli olarak geliştirilen hava savunma sistemi Çelik Kubbe, roketten drone sürüsüne, savaş uçağından uzun menzilli füzeye kadar her türlü tehdidi imha etmeye göre planlandı. Tüm algılayıcı ve silahları birbirleriyle entegre çalıştıran sistemin hava savunma unsurlarını İHTAR, ŞAHİN, GÖKBERK, KORKUT, GÜRZ, HİSAR-A, HİSAR-0 ve SİPER oluşturuyor.

Dünyanın sayılı markalarından

2008 yılında MQ-1 Predator ve MQ-9 Reaper SİHA alımı için ABD yönetimine gönderdiği talep mektubuna onay alamayan Türkiye, son 15 yıl içinde yaptığı atılımlar ile SİHA üretiminde dünyanın sayılı markalarından biri haline geldi.

Sistemler sistemi

ABD ile Almanya Suriye’deki rejimin neden olduğu füze tehdidi üzerine NATO görevi çerçevesinde Gaziantep ile Kahramanmaraş’ta konuşlandırdıkları Patriot bataryalarını da, 2015 yılında geri çekti. Oluşan boşluk nedeniyle Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi tedarik eden Türkiye, son yıllardaki çalışmaları ile ‘sistemler sistemi’ olarak tanınan ‘Çelik kubbe’ geliştirme yeteneğini kazandı.

Sistemin bir parçası (HİK)

Entegre hava savunma sistemi olan Çelik Kubbe’nin radarlar ile hava savunma füzelerine dayalı iki ana unsuru bulunuyor. Sistemin radar kısmında HAKİM hava komuta sistemi yer alıyor. Yerleşik hava radarları, uydular, savaş gemilerinin radar sistemleri ile Anadolu Kartalı olarak bilinen Havadan Erken İhbar Kontrol (HİK) uçakları da sistemin bir parçasını oluşturuyor.

Havadan geçit yok

Savunma sistemlerinin kendi lokal radarlarının da bu sistem ile entegre çalışması öngörüldü. Sistem, havadan gelen roketten drone sürüsüne, savaş uçağından uzun menzilli füzeye kadar her türlü tehdidi imha etmeye göre planlandı. Sistemin hava savunma unsurlarını İHTAR, ŞAHİN, GÖKBERK, KORKUT, GÜRZ, HİSAR-A, HİSAR-0 ve SİPER sistemleri oluşturuyor.

Aselsan ile protokol imzalandı

Çelik Kubbe ana sistemini oluşturan radar ve hava savunma füze sistemleri özetle şöyle;
Hakim hava komuta kontrol sistemi ,Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından belirlenecek milli harekât ihtiyaçlarıyla uyumlu olarak geliştirilecek ve gelecekte envantere girmesi planlanan sensör, silah sistemi ve komuta kontrol unsurları ile sorunsuz olarak entegre edilebilmesini sağlayacak bir Hava Komuta Kontrol Sistemi geliştirmek amacıyla Milli Savunma Bakanlığının oluru alınarak 2020’de ASELSAN ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı protokol imzaladı.

NATO standartlarına uyumlu

HAKİM Hava Komuta Kontrol Sistemi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın kullanımında olan MASE/MICE ve CSI sistemlerinin de görevlerini yapmak üzere, Sensör Veri Füzyonu (SFP- Sensor Fusion Post), Tanımlanmış Hava Resmi Oluşturma (RPC- Recognized Air Picture Production Center) ve Hava Görev ve Trafik Kontrol (ACC- Air Command Control) yeteneklerini sağlayacak NATO standartları ile uyumlu bir komuta kontrol sistemi olarak geliştirildi.

Karanlıkta Oynamak İstemeyeceğiniz 10 Korku Video Oyunu! Game of Thrones: Kitaplarda Çok Farklı Olan 10 Karakter 10 Korku Oyunu: Katil Olarak Oynadığınız Oyunlar Yüzüklerin Efendisi Üçlemesini Özetleyen 10 Alıntı Hobbit Üçlemesinde Anlam Verilemeyen 15 Şey Hogwarts Hakkında En Korkutucu 10 Gerçek