Yassıhöyük'te 6 Bin Yıllık Kafatası Bulundu

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesindeki Yassıhöyük kazı alanında 6 bin yıllık şekillendirilmiş bir kafatası bulundu.

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesi Tanır Mahallesi'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle Ahi Evran Üniversitesi'nden Doktor Öğretim Üyesi Elif Baştürk başkanlığındaki ekip, kazı çalışmalarına devam ediyor. Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Baştürk, Yassıhöyük'ün önemli bir konuma sahip olduğunu vurguladı.

Baştürk, "Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesindeki Tanır Yassıhöyük kazısında ender rastlanılan gömü ve kültürel uygulamalar tespit edildi. Bunlardan biri, Kalkolitik toplumlarda görülmeye başlayan ve günümüze kadar devam eden bilinçli kafatası şekillendirmesidir. Bu uygulama, bebeklik çağındaki bireyin kafatasının bir ya da iki parça bezle sarılarak şeklinin değiştirilmesidir. Tanır Yassıhöyük'teki gibi tekil örneklerin, seçilmiş özel bir kişiye statü göstergesi olarak uygulandığı düşünülmektedir. Hem mezar biçimi hem de kemikten yapılmış takılar ve pişmiş toprak kaplardan oluşan mezar hediyeleri, bu gömütün diğer bireylere göre ayrıcalıklı olduğunu göstermektedir" şeklinde konuştu.

Ayrıca, milattan önce 4 bin yılına tarihlenen ve bir bebeğe ait olan başka bir mezarda 820 boncuktan yapılmış bir kolyeye ulaştıklarını belirten Baştürk, M.Ö. 6 bin yıllık Geç Neolitik dönem yapılarına dair bulguların ortaya çıkarıldığını ve bu tabakada ata kültüyle bağlantılı olarak yaşadıkları evin tabanı altına gömülen bir kafatasının bulunduğunu ifade etti.

Yüzüklerin Efendisi Üçlemesini Özetleyen 10 Alıntı Kitaplardan Uyarlanmış En İyi 17 Oyun House of the Dragon 3. Sezonda Büyük Rol Oynayabilecek 10 Karakter En İyi Karakterlerini Öldüren 10 Film Serisi Yüzüklerin Efendisi’nde Cüceler Neredeydi? The Sims Serisinin Tüm Oyunları Sıralandı: Hangi Oyun En İyisi?