Yalnızlık, günde yarım paket sigaradan daha zararlı

Sosyal medyada bir uzman doktor yalnızlığın günde yarım paket sigaradan daha zararlı olduğunu söyledi. Peki gerçekten öyle mi?

Zoraki yalnızlık zarar verebilir
Yalnızlık eğer sizin tercihiniz değilse ya da tercihiniz olsa bile uzun sürüyorsa zararları başlar. Strese bağlı enflamasyon proteinlerinde artışa neden olarak DM, Alzheimer gibi kronik hastalıklara zemin hazırlar.

İletişimden yoksun kalan beynin elektrik aksamı yavaşlamaya ve ileti kapasitesi azalmaya başlar. Sosyalleşemeyen beyin hormonları yeterince salgılayamaz, oksitosin ve serotonin daha az salgılanır. Beyin bir süre sonra küser ve iyice sosyal izolasyon başlar. Bu da sinir hücrelerinin erken ölümüne yol açarak hafıza sorunlarını başlatır.

Yalnızlığın zararları neler?
Yalnız kalan beyin stres hormonu üretir, kronik stres ortamı gibi davranır ve bağışıklığı olumsuz etkiler. Kronik inflamasyon proteinlerinin artmasına yol açar. Bu da depresyon, anksiyete, yaşamdan zevk almama, çaresizlik huzursuzluk, özgüven eksikliğine neden olur.

Terk edilmişlik hissi, değersizlik, dışlanmışlık, umutsuzluk, kaygı melankolik ruh hali gelişir.

Sosyal medya ya da kötü alışkanlıklara bağımlılık artar.

Yalnız kalmama çabası ile yanlış ilişkiler yanlış arkadaşlıklar kurulabilir; ruhsal ve fiziksel yıkımı tetikleyebilir.

Kötü beslenme alışkanlıkları, aşırı yeme, obezite, uyku düzeninde bozulma başlar.

Yalnızlık inflamasyonu, stres hormonunu ve kan basıncını artırarak erken ölüm riskini %30 artırıyor, intihar riskini artırıyor. Kalp krizi riskini %29, beyin felcini %33 artırabiliyor. Günde yarım paket sigara içmekten daha ağır sağlık sorunlarına neden olduğu çalışmalarda bildiriliyor.

Yalnızlık ne zaman iyi gelir?
Eğer yalnızlık sizin tercihiniz is eve tek başına olmaktan zevk alıyorsanız geçici süre yalnızlık iyi gelecektir. Tek başınıza kalabiliyorsanız yalnızlık yıkıcı değil yapıcıdır.

Yaratıcılığınızı artırır; düşünme, gözlem yapma, beyni sakinleştirme, daha mantıklı düşünme, olayları objektif görebilme becerisi sağlar.

Karmaşadan uzaklaşan beyin sakinleşir, dinlenir ve mutlu olur. Olaylara karşı daha sakin tepkiler vermenizi sağlar. Size sakinleştirir. Stres hormonu kortizolü azaltarak daha derin ve kaliteli uyumanızı sağlar.

Karanlıkta Oynamak İstemeyeceğiniz 10 Korku Video Oyunu! Game of Thrones: Kitaplarda Çok Farklı Olan 10 Karakter 10 Korku Oyunu: Katil Olarak Oynadığınız Oyunlar Hobbit Üçlemesinde Anlam Verilemeyen 15 Şey Hogwarts Hakkında En Korkutucu 10 Gerçek 10 Terk Edilmiş Devasa Yapı