Kilo almanın fizyolojik ve psikolojik sebepleri olduğu şüphesiz ancak bazen gözden kaçan küçük detaylara dikkat çekmek istiyorum. Mesela az uyumak gibi! Yetersiz ve kalitesiz uyku kişilerin yaşam kalitelerini düşürmektedir. Bu durumun kronikleşmesi durumunda obezite, anksiyete, depresyon, yüksek tansiyon, diyabet ve kalp hastalıkları gibi pek çok hastalığın tetikleyicisi olabilir.
Uyku süresi ile şişmanlık arasındaki ilişkiye yönelik bazı çalışmalar var bu çalışmalara göre kilo vermek isteyenlerin uyku süresine de dikkat etmesi gerekiyor.4-6 saat uyuyanlar gün içindeki yorgunluğu açlık ile karıştırabiliyorlar. Bu sebeple az uyumak metabolik hızı da etkileyebiliyor.
Doğru besinleri seçerek iyi bir uykuya dalabilirsiniz. Sizde uykunuzdan sık sık uyanıyorsanız veya akşam yediğiniz yemekten dolayı hazımsızlık çektiğiniz için rahat uyuyamıyorsanız aşağıdaki önerilerimizi mutlaka okumanızı öneririm.
Triptofandan zengin besinleri tercih edin: Süt ve süt ürünleri, yumurta, kuruyemişler, yağlı tohumlar, hindi eti, kuzu eti, bal, muz ve susam uykuyu tetikleyen triptofan kaynakları arasındadır.
Yatmadan önce ara öğün yapılabilir: Yatmadan önce kalori yoğunluklu bir şeyler yemek, sindirim sisteminizi daha fazla yorar ve kendinizi rahatsız hissedebilirsiniz. Son ara öğününüzde yulaf ile yağsız süt, yoğurt içerisine biraz kuru meyve, 1-2 ceviz, 5-6 fındık tercih edilerek daha rahat bir uykuya geçiş yapılabilir.
Fast-food ve kızarmış yiyecekleri bırakın: Son yapılan çalışmalar, yüksek yağlı besinleri tüketmenin sadece kilo alımına katkısı olmadığı aynı zamanda uyku döngüsünü de etkilediğini göstermiştir. Akşam yemeğinizde tercihiniz ızgara veya fırında pişirilmiş yemeklerden yana olmalıdır. Ağır yağlı yemekler uyku kalitenizi bozar.
Kafeinden uzak durun: Bazı bireyleri kafein daha fazla etkiler, bazı bireyler ise hiç şikâyet etmez eğer sizinde hassasiyetiniz olduğunu düşünüyorsanız; daha iyi bir uyku için, yatmadan 4-6 saat önce kafein alımı kesilmelidir. Bunun için çikolata, kolalı içecekler ve çay içiminizi kontrol etmelisiniz.
Alkolü azaltın: Alkol, uykuya çabuk girmenize yarayabilir ancak sık sık uyanmanıza, rahatsız bir uykuya, baş ağrısına, terleme ve kâbus görmenize sebep olabilir. Eğer akşam alkol alıyorsanız, etkilerini azaltmak için aynı miktarda su içmeye özen gösterin. İyi bir uyku için yatmadan 2 ila 4 saat önce alkol alımı kesilmelidir.
Rahatlamak için sigara içmeyin: Nikotin de aynı kafein gibi uyarıcı etki göstermektedir. Bunun için yatmadan hemen önce sigara içilmesi uyku kalitesinin bozulmasıyla sonuçlanabilir.
Yatmadan önce protein alımı: Proteinler, günlük beslenmemiz için çok önemli olmakla birlikte, yatmadan önce alınan proteinler güzel bir uyku için iyi bir tercih sayılamaz. Proteinden zengin besinlerin sindirimi biraz daha zordur. Bunun için uykuya yardımcı minik bir karbonhidrat alabilirsiniz.
Sıvı alımı: Su tüketimin ne kadar önemli olduğu her zaman vurguluyoruz ancak kesintisiz bir uyku istiyorsanız yatmadan 1 saat öncesine kadar sıvı alımını kesmeniz olacaktır. Aksi takdirde sıklıkla tuvalete kalkma ihtiyacı duyabilirsiniz, bu durum uykunuzun sürekli bölünmesine sebep olacaktır.
Bitki çayı tercih edilebilir.
Kedi otu; kurutulmuş köklerinin sıcak su ile 3-5 Dk demlenmesi hem sakinleştirici bir etki sağlamakta hem de uykuya dalmayı kolaylaştırmak ve uyku kalitesini arttırmaya yardımcı olmakta.
Pasiflora Çiçeği; sakinlik ve dinginlik sağlar. Genellikle ekstrat halinde satılan bitki özütünün uyku öncesi suya damlatılarak tüketilmesi önerilmektedir.
Lavanta; hem uyku öncesi çayının tüketilmesi hem de uyku yastığına birkaç damla yağının damlatılması uykuya dalmayı ve uyku kalitesini arttırmaktadır.
Papatya; uyku öncesi çayının demlenmesi kişilerin sakinleşmesine ve uykuya geçmesine yardımcı olmaktadır.
Safran; ılık su içerisine 2-3 ince dal/kıl safran atılması oluşan suyun uyku öncesi içilmesi uyku kalitesinin artmasına ve uykuya dalma sürecinin kolaylaşmasına yardımcı olmaktadır.