Türkiye, Yapay Zeka ve Çip Teknolojilerinde Hedef Büyüttü: Stratejik Hamleler Geliyor

Türkiye, dijital dönüşüm hedefleri doğrultusunda yapay zeka ve çip teknolojileri alanında stratejik adımlar atmaya hazırlanıyor. 2025-2027 Orta Vadeli Program'a (OVP) göre, bu alanlarda yeni projeler ve uluslararası işbirlikleri hayata geçirilecek.

Dijital Dönüşüm Hedefleri

Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecinde odaklanacağı konular arasında yapay zeka önemli bir yer tutuyor. Orta Vadeli Program kapsamında, KOBİ'lerin dijital teknolojilere uyumu sağlanarak büyümenin sürdürülebilirliği hedeflenecek. Bu çerçevede, yapay zeka alanında tematik kümelenmeler ve araştırma merkezlerinin sayısının artırılması planlanıyor. Aynı zamanda, yapay zeka araştırmacılarına hesaplama altyapılarına erişim kolaylaştırılacak ve uluslararası işbirlikleri geliştirilecek.

Türkiye'de yapay zeka ekosistemini harekete geçirecek projeler desteklenecek ve bu projelerden elde edilen bilgi birikimi, yapay zeka alanındaki ekosisteme aktarılacak. Ayrıca, bu alandaki mevzuatın Avrupa Birliği Yapay Zeka Tüzüğü ile uyumlu hale getirilmesi de öncelikli hedefler arasında yer alacak.

Çip Endüstrisinde Yeni Hedefler

Dijital dönüşüm süreci yalnızca yapay zeka ile sınırlı değil. Orta Vadeli Program'a göre, Türkiye'nin çip endüstrisi de güçlendirilecek. AR-GE, tasarım, üretim ve ticarileştirme kabiliyetlerinin geliştirilmesi, bu alanda atılacak en önemli adımlar arasında. Bu gelişmeler destek mekanizmalarıyla güçlendirilecek ve çip endüstrisinin Türkiye’de daha da büyümesi sağlanacak.

5G ve Uydu Teknolojileri

Türkiye, dijital altyapısını güçlendirmek adına 5G ve uydu geliştirme çalışmalarına da hız verecek. 5G ve ötesine yönelik uygulama planları hazırlanacak ve nano, mikro ve mega takım uydu teknolojileri üzerine AR-GE çalışmaları gerçekleştirilecek. Uydu geliştirme ve pazarlama faaliyetleri koordine edilerek bu alanlarda ürün geliştirme hedeflenecek.

KOBİ'lere Destek

Dijital dönüşüm sürecinde KOBİ'lerin de teknolojiye erişimini artırmak hedefleniyor. KOBİ’ler için esnek, ihtiyaca göre özelleştirilebilir ve modüler çözümler sunulacak. Bu çözümler, açık kaynak kodlu yazılımlar üzerinden geliştirilecek ve KOBİ'lerin bu araçlara erişimi için destek sağlanacak.

Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezleri

Orta Vadeli Program kapsamında, model fabrikalar olarak adlandırılan yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezlerinin dijital dönüşüm hizmeti vermek üzere altyapıları güçlendirilecek. Bu merkezler, KOBİ'lerin ve firmaların dijital dönüşüm süreçlerine uyum sağlamalarına yardımcı olacak.

Yeşil Dönüşüm İçin Destek

Dijital dönüşümle birlikte Türkiye'nin yeşil dönüşüm hedeflerine de katkı sağlanacak. İmalat sanayisinin yeşil dönüşüm ihtiyaçları göz önüne alınarak kapasite artırılacak ve yeni hizmetler sunulacak. Bu sayede, Türkiye'nin dijital ve çevre dostu bir sanayi yapısına geçiş süreci hızlandırılacak.

Wicked, En İyi Film Oscar’ını Kazanabilecek Mi? Gollum Filmi, Yüzüklerin Efendisi'nin Eksik Kalan Hikayesini Anlatacak Ariana Grande'nin Oscar Şansı: Wicked'daki Performansı Dikkat Çekiyor Netflix, Scott Pilgrim Takes Off Animesini Resmen İptal Etti Emeklilikte Yeni Dönem: Kademeli Sistem Gündemde Meteoroloji 48 ili uyardı: Fırtına, sağanak ve kar geliyor