Tüm Zamanların En İyi 20 Eurovision Şarkısı: Türkiye Kaçıncı Sırada?

Tüm zamanların en iyi 20 Eurovision şarkısı arasında Türkiye'de var. peki kaçıncı sırada? İşte ayrıntılar...

20. “What’s Another Year” - Johnny Logan (İrlanda, 1980)

The Osmonds üylerinden birine benzetilen Eurovision Kralı, kalp acısını anlattığı bu şarkıyla kalpleri çalmıştı.

19. “Everyway That I Can” - Sertab Erener (Türkiye, 2003)

Doğulu müzik öğelerin muhteşem bir oryantal dansla birleşmesinden oluşan performans, izleyenleri büyülemişti.

18. “1944” - Jamala (Ukrayna, 2016)

Kazananlar arasındaki muhtemelen en politik şarkı olan “1944”, Sovyetlerin Kırım Tatarları üzerindeki baskısını ve zorunlu göçü anlatıyor. Ağır bir şarkı olan ama trip hop tarzıyla geleneksel folk enstrümanları harmanlayan parça, Jamala’nın güçlü vokali birlikte mükemmel olmuş.

17. “Diva” - Dana International (İsrail, 1998)

Yarışmadaki ilk trans kadın olan Dana, İsrailli muhafazakarlar arasında tartışmalarla karşılandı. Ama Eurovision izleyicisi tarafından coşkuyla kucaklandı. Bir gay bar parçası gibi hissettiren şarkı, Kleopatra ve Afrodit gibi tarihsel kadın figürlere duyulan hayranlığı anlatıyor.

16. “Puppet on a String” - Sandie Shaw (İngiltere, 1967)

Sandie Shaw’un “cinsiyetçi zırvalık” diye andığı ve kendi deyimiyle ilk notadan son vuruşa kadar nefret ettiği şarkı, İngiltere’ye ilk zaferini kazandırdı. Biraz sevimsiz ama çok da akılda kalıcı. Kronolojik olarak bakıldığında da, basit tınılı çağdaş pop şarkılarının da ilki.

15. “Amar pelos dois” - Salvador Sobral (Portekiz, 2017)

Böyle nazik şarkıların şaşırtıcı zaferine nadiren şahit oluyoruz. Bu da son örneklerinden biri. Sade ve melodik “Amar pelos dois” yarışmaya taze bir nefes kattı ve ortalığın tozunu attırdı.

14. “In Your Eyes” - Niamh Kavanagh (İrlanda, 1993)

Yarışmayı kazanan en iyi seslerden biri sayılan Kavanagh bu zorlu şarkının üstesinden kolaylıkla geliyor. O dönemin Whitney veya Mariah hitlerinden bir olabilecek bir şarkı. Detaycı takipçiler için ufak bir bilgi; şarkıyı demo kaydında genç ve pek tanınmayan sanatçı Idina Menzel seslendiriyor.

13. “Rock ’n’ Roll Kids” - Paul Harrington ve Charlie McGettigan (İrlanda, 1994)

2 orta yaşlı adamın piyano ve gitarla yiten gençlikleri için söylediği bu hüzünlü şarkı tipik bir Eurovision hiti değil. Aslında bir söylentiye göre İrlanda bütçe nedeniyle yarışmanın ev sahipliğini 3. kez üstlenmek istemediğinden kaybetmek için bu şarkıyla yarıştı. Ama işe yaramadı.

12. “Only Teardrops” - Emmelie de Forest (Danimarka, 2013)

Şarkının tutarlı ve güçlü bir melodisi var. Aynı zamanda, birçok ülkenin “yerel tat” olarak flüt kullandığı şarkıların da bir örneği.

11. “Boom Bang-a-Bang” - Lulu (İngiltere, 1969)

1969’daki yarışmada berabere kalan dörtlü arasında en iyisi bu şarkıydı. Lulu’nun alaycı ve havalı “Londra kızı” performansı melodi ve sözlerin hakkını veriyordu. Şarkının nakaratı da gayet eğlenceli ama asıl “it’s such a lovely feeling” kısmında, mutlu mutlu salınmaya başlayacaksınız.

10. “Molitva” - Marija Serifovic (Sırbistan, 2007)

Eurovision’da ilk kez sahneye çıkan Sırbistan ekibi, eve şampiyonlar gibi dönüp bu şarkıyla ortalığı kasıp kavurdu. Sahnede kapladıkları alanın azlığına rağmen çok büyük bir alana başarıyla hakimdiler. Sahnedeki sarmal dekor ve 5 geri vokalin performansı, yarışmada modern operanın zirve yaptığı anlardı.

9. “Hard Rock Hallelujah” - Lordi (Finlandiya, 2006)

Eurovision tarihinde hiç böyle bir şey görüldü mü? Finlandiya 45 yıl sonra canavar kostümü giymiş heavy metalciler sayesinde yarışmadaki ilk zaferini aldı. Bu puanlama sadece yenilikle ilgili değil, gürültülü vokal ve gösterişli tekniğin arkasında, “Hard Rock Hallelujah” aslında bu tip müzikten hoşlanmayanlar için bile gayet hoş bir şarkı. Geri vokaller epey dikkate değer. Ayrıca Eurovision’u bir pop festivali gibi görenler için de hoş bir değişiklik sağladı.

8. “Hold Me Now” - Johnny Logan (İrlanda, 1987)

İrlanda’nın aldığı 7 galibiyetin en iyisi, kar beyaz takım elbisesiyle genç kızların gözdesi olan Logan’ın birinciliğiydi. Johnny Logan “I will always love you” yorumundaki tutkulu ses değişimleri için ayrıca ödüllendirilmeli.

7. “Fangad av en stormvind” — Carola (İsveç, 1991)
İsveç’in en popüler performanslarından biri. Carola şarkıya “Woah-oh-oh!” diye girdiği anda kazanıyor. Sesi, ses değişimleri kusursuz. Yine mükemmel bir İskandinav popu örneği...

6. “Making Your Mind Up” — Bucks Fizz (İngiltere, 1981)

Yüksek enerjili bir pop şarkısı; renkli ve dinamik bir performans ve eğlenceli bir koreografi. “Making Your Mind Up” Eurovision’u Eurovision yapan şeylerden biri. Kızların uzun eteklerini erkeklerin yırtmasının ardından mini etekleriyle dans etmeye devam ettikleri an, yarışmanın en ünlü anlarından biri. O yıl Avrupa’da hit olan şarkı bugün hala popüler bir melodi.

5. “Ne partez pas sans moi” - Celine Dion (İsviçre, 1988)

Celine Dion uluslararası bir platformda bu performansı sergilediğinde sadece 20 yaşındaydı. Nakaratta tempoyu artıran davulların duyulduğu şarkı, başlı başına muhteşem. Adeta Edith Piaf’a layık bir parça. Tüm bunlar Celine Dion’un hiç yaşlanmayan bir kraliçeye dönüşmesinden önceydi. Sesindeki oyunların o zaman bile ne kadar kusursuz olduğunu görmek heyecan verici.

4. “Love Shine a Light” - Katrina and the Waves (İngiltere, 1997)

Org, tef, alkış temposu ve büyüleyici sözlerin harmanlandığı şarkı, ihtişamlı bir ilahi tadında. İşçi Partisi 1997 seçimlerini oy çokluğuyla kazandıktan hemen sonra, İngiltere de yarışmayı en son bu şarkıyla ve son yılların en yüksek puanlarından birini alarak kazanmıştı.

3. “Rise Like a Phoenix” – Conchita Wurst (Avusturya, 2014)

Bir Eurovision performansından beklenecek her şey Conchita’nın performansında vardı. "Rise Like a Phoenix” hem zarif hem sert, tam bir Bond müziği ve tüm kazananlar arasında en unutulmazı oldu. Büyük orkestranın ihtişamı son nakarattaki dramatik yükselişle tüyleri diken diken ediyor. Şarkı, zorluğa meydan okuyan güçlü temasıyla LGBT+’nin görünürlüğü açısından da çok güçlü bir hava yarattı.

2. “Euphoria” - Loreen (İsveç, 2012)

Euphoria, son yılların kazananları arasında pek çok modern pop sanatçısının uğrunda büyük savaş verebileceği türden parça. Şarkının prodüktörü Eurovision tarihinde 90’dan fazla ülke ve sanatçı için çalışmış İsveçli müzisyen Thomas G:son. Loreen’in nakaratında “up up up…” diyerek bir marş havasında yükselttiği parça, zekice formüle edilmiş bir pop şarkısı örneği.

1.“Waterloo” - ABBA (İsveç, 1974)

ABBA, 1974’te sahneye çıktı ve İsveç’i uluslararası popun ustası yapacak performansına başladı. “Waterloo” piyanolu açılışı, nakarattaki yükselişi ve akılda kalan melodisiyle bir hitin nasıl olması gerektiği konusunda iyi bir örnek. Bu yüzden şarkı kısa bir sürede tüm zamanların en çok satan single’ı oldu. ABBA, Eurovision yarışmacıları üzerinde etkisi hala süren bir grup ve Waterloo da pek çok insan için altın klasiklerden biri. Sizi sonsuza kadar seveceğimize söz veriyoruz ABBA.

Wicked, En İyi Film Oscar’ını Kazanabilecek Mi? Wicked Filmi Rotten Tomatoes'ta Büyülü Bir Başarı Elde Etti Netflix, Scott Pilgrim Takes Off Animesini Resmen İptal Etti Emeklilikte Yeni Dönem: Kademeli Sistem Gündemde Narin Güran Cinayetinde Telefon Görüşmesi Şüpheleri Artırdı Meteoroloji 48 ili uyardı: Fırtına, sağanak ve kar geliyor