SAÜ İlahiyat Fakültesi İş Birliği ile 'Modern Çağda Mabedin Fonksiyonlarını Yeniden Düşünmek'
Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi iş birliği ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi Şubat Ayı Kültür Sanat Etkinlikleri Kapsamında “Modern Çağda Mabedin Fonksiyonlarını Yeniden Düşünmek” konulu konferans gerçekleştirildi.
Konuşmasına nasihat üslubu kullanmayacağını ve bazı matematiksel verilerle farklı bir dil kullanacağını ifade ederek başlayan Levent Uçkan, Türkiye’deki 90 bin caminin genel yapılarından bahsederek konuşmasını sürdürdü. Ardından tarihte görülen cami örneklerinden söz eden Uçkan, bu örneklerdeki bazı unsurların her döneme hitap ettiğini ama bazı unsurların da günümüz dünyasında caminin fonksiyonuna bir katkısı olmayacağını belirtti.
Cami’nin merkezinde muhakkak namazın ve mihrap sorumluluğunun olduğunu ancak bunların aslında sadece başlangıç olduğunu vurgulayan Uçkan, modern çağda caminin hangi fonksiyonlarla hangi rolleri taşıyacağının düşünülmesi gerektiğine dikkat çekti.
Günümüz dünyasında camilerin fonksiyonlarının yeniden düşünülmesi gerektiğini ifade eden Levent Uçkan, “yaşayan cami” modelinin Türkiye’de ve diğer İslam ülkelerinde tam anlamıyla yerleşmediğinin altını çizdi. Cami kavramının, içinde bulunduğu coğrafyadaki alt kümeleri bir araya toplayabildiğinde bir anlam kazandığına dikkat çeken Uçkan, bir camiye ümmetin farklı din yorum havzalarından biri geldiğinde caminin onu da kendinde katabilmesi gerektiğini vurguladı. Bu noktada din dilinin öneminin altını çizen Uçkan, camide bir üst dil olması gerektiğini ifade etti.
Camilerin tarihteki işlevselliğine dikkat çeken Uçkan, tarihteki camilerin günümüzde farklı kurum ve kuruluşlar tarafından paylaşılan şifahane, aşhane, misafirhane gibi alt taşıyıcılara sahip olduklarını belirtti. Camilerin, İslam toplumunun kalbi olduğunu ifade eden Uçkan, kalbin gerektiği şekilde çalışmadığı durumlarda vücudun diğer uzuvlarının hızla yıpranacağına dikkat çekti.
Camiyi bireysel anlamda kâmil insanı yetiştiren, toplumsal anlamda ise ümmet-i Muhammed’i organize eden birim olarak tanımlayan Levent Uçkan, daha sonra Hasanpaşa Camii’ndeki faaliyetlerinden ve yaşadığı olaylardan bahsederek ve dinleyicilerin yönelttiği soruları cevaplandırarak konuşmasını tamamladı.
Program, Levent Uçkan’a günün anısına hediye takdim edilmesinin ardından sona erdi