SAÜ Doğru Tercih: İşletme Fakültesi

Sakarya Üniversitesi İletişim Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen SAÜ Doğru Tercih programının bu haftaki konuğu SAÜ İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cahit Ungan oldu.

Programın açılışında fakültenin tarihi hakkında kısaca bilgi veren Prof. Dr. Mustafa Cahit Ungan, “Fakültemiz 2010 yılında resmî olarak ancak kökleri 1992 yılına kadar uzanmaktadır. En eski bölümümüz olan İşletme Bölümü 1992 yılında İnsan Kaynakları Yönetimi bölümü ve turizm işletmeciliği bölümü bir ayrılarak İşletme fakültesinin çekirdeğini oluşturdular. 2011-2012 yıllarında ise Yönetim bilişim sistemleri uluslararası ticaret ve Sağlık Yönetimi Bölümü açıldı. Şu anda fakültemizde 5 bölümümüz var ki turizm daha sonra ayrı bir fakülte oldu” ifadelerini kullandı.

Yeni kontenjanlar belirlendi

Yeni kontenjanların belirlendiğini hatırlatan Prof. Dr. Ungan, “Şu anda fakültemizde 2 bin 906 öğrencimiz var, bu öğrencilerimizin 406 tanesi yabancı uyruklu ve kurulduğundan beri yani 2010'dan beri de yaklaşık 8 bin öğrencimizi mezun etmiş bulunmaktayız. Üniversite tercih kılavuzu yayınlandı biliyorsunuz kesinleşti rakamlar 410 öğrenci alıyoruz toplamda. İnsan kaynakları bölümü 80 öğrenci alıyor işletme bölümü 100 öğrenci alıyor ve İngilizce işletme bölümünüz 50 öğrenci alıyor. Yönetim bilişim sistemleri, uluslararası ticaret ve Sağlık Yönetimi bölümlerimiz ise 60’ar öğrenci alacak” şeklinde konuştu.

Neden SAÜ İşletme Fakültesi?
Zengin akademik kadroya sahip olduklarına dikkat çeken Prof. Dr. Ungan, “Bizim çok güçlü bir bilişim altyapımız var, pandemi sürecinde uzaktan eğitime geçen ilk üniversitelerdendik. Peki, neden fakültemizi seçsinler? Bizim her şeyden önce çok güçlü bir akademik kadromuz var. Toplamda 90 öğretim elemanımız var; 20 profesör, 16 doçent, 29 tane de doktora öğretim elemanımız var. Akademik kadromuz işletme fakülteleri arasında üst sıralarda yer alan güçlü bir akademik kadroya sahibiz” dedi.

Müfredatın öğrencilerin şahsi kabiliyetlerinin gelişmesi üzerine düzenlendiğini söyleyen Dekan Ungan, “İşletme Fakültesi mezunlarının sahip olması gereken genel yeterlilikler var; teknolojiyi iyi kullanabilme, liderlik becerileri, iyi bir takım oyuncusu olabilme, etik değerlere bağlılık, sosyal sorumluluk sahibi olabilme, iletişim becerileri gibi değerler ve biz sistematik olarak bu konuları müfredatımızda işliyoruz” dedi.

Fakültenin iş dünyasıyla sürekli teması olduğuna da değinin Prof. Dr. Ungan, “Danışma kurulumuz var, bunlar iş dünyasının temsilcileri bunlar. Bizim için anketler yapıyorlar ve bu verileri alıp, verilere dayalı yönetim anlayışını benimsedik, bu bilgileri alıp müfredatımızı geliştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇAP/Yan Dal İmkânları
Yabancı dil eğitim imkânı için SAÜ İşletme Fakültesinin bir fırsat olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ungan, “Yabancı dilin işletme için önemli olduğunu düşünüyoruz, İngilizce bir bölümümüz var ayrıca bir bölümlerimizde isteğe bağlı hazırlığımız var. Hazırlığı geçen veya İngilizce yeterlilik sınavını geçenler İngilizce dersler alabiliyorlar” dedi.

ÇAP ve yan dal tercih eden öğrencilere kolaylık sağlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Ungan, “Bizim fakültemizde ilgi alanı, ÇAP, yan dal gibi uygulamalar yoğun bir şekilde yapılmakta. Mesela yönetim bilişim sistemlerinde okuyanlar insan kaynakları yönetimi, endüstri mühendisliği, ekonometri gibi birçok bölümle ÇAP yapma imkânına sahip. Bazen öğrencilerimiz diyorlar ki, ‘İşletme öğrencisiyim ama kendimi üretim konusunda geliştirmek istiyorum’ o zaman onlara bir ders seti sunuyoruz ve İlgi Alanı Sertifikası veriyoruz” şeklinde konuştu.

Staj ve İş İmkânları
İşletme Fakültesinin AACSB akreditasyonu alma sürecinde olduğuna değinin Prof. Dr. Ungan, “Daha iyi iş imkânlarına sahip olabilecekler, dünya çapında bilinen firmalarla iş birliği var. İkincisi ise değişim programlarında öğrencilerimiz için daha fazla alternatifleri olacak” dedi.

Zorunlu staj programları olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ungan, “Bizim fakültemizde öğrenciler son dönemlerini mesleki uygulama için işletmede geçiriyorlar. İşletmede onların bir mentoru oluyor, raporlar dolduruyorlar, dönem sonunda da bir sınav yapıyoruz. İşletme bölümümüzde bu şimdilik isteğe bağlı yapılıyor” ifadelerini kullandı.

Fakültenin Sakarya iş dünyasıyla birlikte çalıştığına tekrar değinen Prof. Dr. Ungan, “Bir danışma kurulumuz olduğunu söylemiştim, Sakarya’nın iş dünyasından arkadaşlar var ve bir de yurtdışından bir akademisyen var. Bu danışma kurulumuz iş dünyasına köprü vazifesinde bulunuyor ve geri bildirimlerde bulunuyor. Şimdi onlarla bir staj programı başlatıyoruz. Fakültedeki projelerimizde bize yardımcı oluyorlar. Sektör derslerimiz var ve bu kapsamda sektörden uzman insanlar bir dönem boyunca ders veriyorlar” diye konuştu.

Wicked, En İyi Film Oscar’ını Kazanabilecek Mi? Wicked Filmi Rotten Tomatoes'ta Büyülü Bir Başarı Elde Etti Netflix, Scott Pilgrim Takes Off Animesini Resmen İptal Etti Emeklilikte Yeni Dönem: Kademeli Sistem Gündemde Narin Güran Cinayetinde Telefon Görüşmesi Şüpheleri Artırdı Narin Güran Cinayetinde Şok Deliller: Katil Amca Salim Güran mı?