Otomotiv İhracatında Rekor: 26,9 Milyar Dolara Ulaştı

Ocak-Eylül 2024 döneminde Türkiye'nin otomotiv ihracatı, yüzde 5,3 artarak 26 milyar 933 milyon 806 bin dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek 9 aylık ihracatını gerçekleştirdi. Türkiye'nin Avrupa’ya yakınlığı ve iş gücü potansiyeli, otomotiv ihracatındaki artışı destekleyen en önemli etkenler arasında yer aldı.

Türkiye Genelinde İhracat Rakamları Artışta

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ülkenin toplam ihracatı da bu dönemde yüzde 3,2 artış göstererek 192 milyar 808 milyon 449 bin dolara ulaştı. Otomotiv endüstrisinin toplam ihracattaki payı ise yüzde 16,2 olarak kaydedildi.

Otomotiv Sektörünün Alt Gruplarında Önemli Katkılar

Alt mal gruplarına göre otomotiv ihracatı 15,7 milyar dolarlık ana sanayi, 11 milyar dolarlık yan sanayi ve 181,6 milyon dolarlık diğer taşıt araçları ihracatıyla gerçekleşti. Ayrıca, 7,4 milyon dolarlık mineral yakıtlar ve 25,2 milyon dolarlık savunma ve havacılık ihracatı dikkat çekti.

Almanya İlk Sırada, Birleşik Krallık Zirvede

Otomotiv endüstrisinde en fazla ihracat 3,6 milyar dolarla Almanya’ya yapılırken, Birleşik Krallık ihracat artışında 796,7 milyon dolarlık artışla zirvede yer aldı. İlk beş ülkede Almanya’yı, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve İspanya takip etti.

İl Bazında Kocaeli İlk Sırada

Yılın ilk 9 ayında Kocaeli, 6,9 milyar dolarla en fazla otomotiv ihracatı yapan il oldu. Onu 6,1 milyar dolarla İstanbul, 5,3 milyar dolarla Bursa, 4,1 milyar dolarla Sakarya ve 1,1 milyar dolarla Ankara izledi.

Pandemi Sonrası Hızlı Toparlanma

Salgın döneminde gerileyen otomotiv ihracatı, 2021’de toparlanarak yüzde 24 artış gösterdi ve bu ivme her yıl devam etti. 2024’te otomotiv ihracatı, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak pandemi öncesini geride bıraktı.

Kitap Okuyucularını Çıldırtan 10 Game of Thrones Sahnesi 2000'lerin En İkonik 10 Film Kötüsü Harry Potter’daki 3 Affedilmez Lanet Nedir? Katil Semih Çelik’i Babası Anlattı: Odasında Korkutan Şeytani Figürler Todd Phillips, Joker 2'de İlham Kaynaklarını Açıkladı Fatih’teki vahşette yeni detaylar!