METABOLİZMAYI CANLANDIRAN 9 BESİN

Diyetisyen Zeynep Beşiroğlu zeynpbesiroglu@gmail.com

Metabolizma vücudunuza aldığınız her türlü yiyecek ve içeceği enerjiye dönüştürme halidir. Bu biyokimyasal süreçte gıdalar veya içeceklerle alınan kaloriler enerjiye dönüştürülerek vücutta kullanılır. Bazal metabolizma hızı kişilerin dinlenme durumundayken sadece yaşamsal fonksiyonlarının çalışması adına harcadığı enerji miktarı olarak tanımlanmaktadır. Bazal metabolizma hızı, yasa, cinsiyete, genetik faktörlere, vücuttaki yağ miktarına, fiziksel aktiviteye bağlı olarak değişir. Bazal metabolizma hızını arttırarak kilo vermenizi sağlayacak mucizevi bir besin yoktur. Ancak bazı besinler termojenik etkisi, insülin direncine etki etmesi gibi sebeplerle bu süreçte fayda sağlayabilirler.

YEŞİL ÇAY

Termojenik etkisi, yağ oksidasyonunu arttırması ve kafein içermesi sebebiyle tam bir metabolizma hızlandırıcıdır. Düzenli olarak yeşil çay içiminin metabolizmayı % 4-5 kadar arttırdığı bilinmektedir. Yağ depolanmasını engeller, iştahı baskılar. İçeriğindeki kateşin glukozun hücrelere taşınmasını engeller, öğünlerden sonra kan şekerinin yavaş yükselmesine sebep olur. Günde 1-2 fincan yeşil çay tüketmek hem metabolizmanızı hızlandırır hem de içeriğindeki antioksidanlar sayesinde kansere karşı korur, yaşlanmayı geciktirir.

ZENCEFİL

Zencefil demir, bakır, manganez, krom ve çinko gibi metabolizmamızı hızlandıran en önemli minerallerinde süper kaynağıdır. Zencefil tüketirken taze olarak tüketmeye dikkat etmeliyiz. Çünkü taze kök zencefilde metabolizmayı düzene sokan bu besin bileşenleri daha fazla bulunmaktadır. Taze zencefili suyunu sıkabilir, rendeleyebilir ya da dilimleyerek tüketebilirsiniz. Yemeklerden sonra tüketildiğinde metabolizma hızını yaklaşık %20 arttırabilmektedir.

ZERDEÇAL

İçindeki kurkumin etken maddesi bağışıklık sistemini güçlendirir. Antikanserojen olmasının yanı sıra vücutta termojenik etkisi vardır.

KETEN TOHUMU

İçerisinde bol miktarda Omega-3 yağ asitleri barındırmaktadır. İçeriğindeki lif sayesinde tokluk hissi verir. Oluşturduğu çözünür ve çözünmez lifler metabolik atıkların uzaklaştırılmasını kolaylaştırır, metabolizmanızı hızlandırır, kan şekerinizi dengeler. Yoğurtlarınızın içerisine 1 tatlı kaşığı ekleyerek tüketebilirsiniz.

TARÇIN

Antioksidan içeriği en yüksek olan baharat türlerinden bir tanesidir. Tarçının kan şekeri üzerindeki olumlu etkisi birçok araştırmayla kanıtlanmıştır. Kan şekerini düzenler ve böylece tatlı ataklarını ortadan kaldırır. Yapılan çalışmalarda tarçınla birlikte tüketilen öğünlerin glisemik indeksi %18-%26 oranında düştüğü görülmüştür. Besinlerin mideye geçişini yavaşlatır, bu yavaşlama tokluk hissinin daha uzun sürmesini sağlar ve yemek yeme sıklığını azaltır. Karbonhidrat depolarının kullanılabilirliğini arttırarak metabolizmanızı hızlandırır. Çay, kahve, süt ve süt ürünleri, meyvenin üzerine serperek hem tadını güzelleştirebilir hem de metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

ANANAS

Ananas, bromelain adında proteinleri sindirici etkiye sahip bir enzim içerir, vücutta meydana gelebilecek olan inflamasyon ve ödemi de etkili bir biçimde azaltır. Sindirim sistemini düzenler, yağ yakımını kolaylaştırır. Ayrıca lif içeriğiyle yüksek kan kolesterolünü dengeler ve kalp hastalıklarına karşı da koruyucu etki göster.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

Yapılan araştırmalar süt ve süt ürünlerini yetersiz tüketen bireylerin karın bölgesinde yağlanma sorununun daha fazla gözlemlendiğini ortaya koyulmuş. Günde 2-3 bardak süt ve süt ürünleri tüketimi metabolizmayı hızlandırarak özellikle göbek bölgesindeki yağ yakımını arttırır. Günlük kalsiyum alımının süt ve süt ürünleri tüketimi ile artırılmasının, obez bireylerde vücut ağırlığı ve vücut yağ oranı kaybının sağlanmasında etkili olduğu söylenebilir.

ACI BİBER

Acı biberde bulunan kapsaisin metabolizmayı güçlendiricidir ve vücut ısısını yani termojenezisi arttırarak kalori yakımının da bir nebze artmasına yardımcı olur. Acı biberin kilo kontrolündeki önemi iştahı azaltarak, daha uzun süre doygun hissetmeyi sağlayarak ve öğünde daha az yemeyi teşvik ederek sağlamasıdır diyebilirim. Yağlı yiyecekler tükettiğinizde acı biber ekleyin böylece toksinlerin atımına kolaylaştıracaktır. Günde 1 tatlı kaşığı acı biber sağlıklı bağırsak için ideal miktar olduğunu hatırlatmak isterim.

KARABİBER

Antioksidan ve antibakteriyel özelliğe sahiptir. Gaz oluşumunu azaltır, terlemeyi arttırır ve diüretik etkisi de mevcuttur. Manganezin çok iyi, K vitamini ve demirinde iyi bir kaynağı kabul edilir. İçindeki piperin isimli maddenin metabolizmayı hızlandırdığını gösteren bazı çalışmalar vardır.

Bir fincan yeşil çaya; bir dal tarçın, bir çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil, yarım çay kaşığı karabiber, bir kabuklu dilimlenmiş limon koyun. 10 dakika beklettikten sonra afiyetle tüketin. Bu karışımdan günde 2 fincan içmek hem vücut ısınızı hem de bağışıklığınızı artıracaktır.

Tüm yazılarını göster