love bombing - gaslighting - ghosting nedir?
Yeni nesil flört dünyasında, özellikle sosyal medyanın ve flört uygulamalarının varlığı ile birlikte, çok sık kullanmaya ve duymaya başladığımız 3 kavram karşımıza çıkar: Lovebombing, Gaslighting, Ghosting. Peki bunlar nedir? İşte anlamları...
Love bombing
Romantik ilişkilerde karşılaşılan bir fenomen olan lovebombing yani aşk bombardımanı, ilk başta masum görünebilir ancak derinlemesine incelendiğinde oldukça zararlı sonuçlar doğurabilir. Lovebombing, bir kişinin romantik ilişkide diğerine aşırı sevgi, ilgi ve dikkat göstererek hızla bağ kurma ve kontrol sağlama çabasıdır. Ancak, bu aşırı ilgi ve dikkat genellikle manipülasyonun bir parçasıdır ve gerçek niyetlerini gizlemek için kullanılır. Lovebombing’in temel özelliklerinden biri, manipülatörün mağduru kısa sürede etkilemek için yoğun bir şekilde çaba göstermesidir. İlişki başladığında, manipülatör genellikle mağduru sürekli olarak övmek, onunla sürekli iletişim halinde olmak ve her isteğini yerine getirmek için elinden geleni yapar. Bu aşırı ilgi ve dikkat, mağdurun kendisini özel ve değerli hissetmesini sağlar ve manipülatöre güven inşa etmesinde yardımcı olur.
Gaslighting
Gaslighting, bir kişinin diğerini kendi gerçeklik algısına karşı şüpheye düşürmek için manipülatif taktikler kullanmasıdır. Bu terim, 1944 yapımı “Gaslight” filmine dayanmaktadır, burada bir karakter, eşi üzerindeki psikolojik kontrolü artırmak için gaz lambalarını hafifçe açıp kapatarak onu delirdiğine ikna etmeye çalışır. Gaslighting, mağdurun deneyimlerini inkar etmek, ona duygularını sorgulatmak veya kendisini hatalı hissetmesine neden olmak için yalanlar ve çelişkili açıklamalar yoluyla uygulanan bir manipülasyon çeşididir.
Ghosting
Ghosting ya da ghost'lamak, herhangi bir görünür uyarı veya gerekçe olmaksızın bir partner, arkadaş veya benzer bir kişiyle tüm iletişimi ve teması beklenmedik bir şekilde sona erdirme uygulamasını tanımlayan ve daha sonra söz konusu kişinin ulaşma girişimlerini veya yaptığı iletişimi görmezden gelen bir terimdir.
Terimler 2000'lerin başında ortaya çıktı. Sonraki on yılda, medya, sosyal medya ve çevrimiçi buluşma uygulamalarının kullanımının artmasından sonra kelimelerinin kullanımı arttı.