KURBAN BAYRAMINDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

KURBAN BAYRAMINDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

Diyetisyen Zeynep Beşiroğlu zeynpbesiroglu@gmail.com

Bayramlar, tüm aile bireylerini bir araya getiren, sevgi ve mutluluğun göstergesi olarak simgelenen geniş sofraların kurulduğu günlerdir…

Size tavsiyem elbette kurban bayramında zayıflamak değil ama en azından kilo almamayı başarmak
için biraz dikkatli olmanız gerektiğini hatırlatmak olacak.

Bayramda nelere dikkat etmeliyiz..

1 –Eti yemek için acele etmemelisiniz

Kurban bayramı denince akla ilk gelen besin kurban eti oluyor, haliyle tüketimi de artıyor. Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinindir ama unutmayalım ki etlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Bu sebeple tüketilen miktar çok önem taşır.

Bayram günü kesilen hayvan eti, genellikle bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Eti 24 saat bekleterek tüketmek çok önemli. Çünkü taze et daha serttir ve bu yüzden de hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunlarına neden olur. Taze et tüketmekten vazgeçememem, eti illa bayramın ilk saatlerde hemen yemek isterim derseniz de en azından iyi pişirerek, az miktar tüketmeniz önerim olacaktır.

2- Et Pişirme Yöntemine Dikkat

Ah o kavurmalar, haşlamalar, kızartmalar çok güzel de hangisi sağlıklı peki? Benden size öneri haşlama, fırınlama ve ızgara yöntemlerini kullanmanız yönünde, çünkü kavurma ve kızartma yöntemleri yağ alımınızı arttıracaktır. Mangal tabi ki kurbanın en büyük geleneklerinden ama etlerin kanserojen olmaması için pişirirken kömürleşmemesine dikkat edin. Ayrıca eti ateşe çok yakın pişirmek vitaminlerin kaybına yol açar.

3- Eti Bol Sebze ile Birlikte Tüketin

İyi ve doğru yöntemlerle pişirilmiş kurban etlerinin yanında domates, havuç, roka, biber, maydanoz gibi çeşitli taze sebzelerden oluşan güzel bir salata ile beraber tüketin. Bunun yanında kurban
etlerinizi sebzelerle birlikte pişirilmesi besin çeşitliliğinin sağlanmasına katkıda bulunur. Ayrıca sebzelerde bulunan C vitamini etlerde bulunan demir, çinko ve magnezyumun emilimini, vücutta
kullanımını artırarak maksimum yarar sağlar.

4- Bayram Tatlıları

Bayramların bir diğer vazgeçilmezi arasında tatlılar yer alır. Sizde bayram tatlısız olmaz diyenlerden misiniz?. . Şerbetli tatlılar bayramlarda daha çok tüketilmektedir ancak bu tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlıların tercih edilmesi daha uygun olacaktır. Porsiyon kontrolüne dikkat ederek şerbetli tatlı tüketmek isteniyorsa bayramda gün aşırı 1-2 dilim baklava tercih edilmelidir. Ama her gittiğiniz bayram ziyaretinde ikram edilen tatlıyı yemeyin. Kendinize yasak değil, sınır koyun.

5- Hareketinizi Arttırıp Sıvı Alımınıza Dikkat Edin

Günde 30 – 40 dakikalık yürüyüşler hem enerji harcanması katkı sağlar hem de sindirime yardımcı olur. Bayram ziyaretlerine yürüyerek gitmeyi deneyebilir veya yemek sonrası yürüyüşler yapabilirsiniz.

Gazlı ve şekerli içeceklerden kaçının. Süt, ayran, kefir, sade maden suyu, şekersiz bitki çayları ve su en güzel tercihlerdir. Unutmayalım ki su toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlıyor. Lütfen günlük 2 – 2,5 litre su içmeye özen gösterin.

Bayram hepimizin sofralarına sağlık, huzur, bolluk, bereketle gelir umarım, ailenizle birlikte nice güzel bayramlar dilerim..

Tüm yazılarını göster