Kenevir nedir, ne işe yarar? Kenevir tohumunun faydaları

Halk arasında uyuşturucu madde olarak bilinen kenevir, endüstriyel alanda faydaları ile merak konusu oldu.

KENEVİR NEDİR?

Kenevirin üretimi ve satışı, dünyanın bazı ülkelerinde tamamen yasaklıdır; bazılarında ise kısıtlı olarak yapılabilmektedir. Türkiye de, kenevirin yasaklı olduğu ve uyuşturucu sınıfında yer aldığı ülkelerden biri.

Sadece tıbbi amaçlı olarak en az 3 bin yıl önce kullanıldığı bilinen kenevirin ilk kullanımı ise 8 bin yıl öncesine dayanıyor.

Mucizevi olmasının yanı sıra kadim bir bitki olan kenevir Sümer tabletlerinde bile geçiyor. Dört önemli bitkiden bahsedilen tabletlerde bunlardan biri de kenevir.

Doğada oksijen fabrikası, tıpta ilaç, inşaatlarda, otomotiv sektöründe, tekstilde malzeme olarak kullanılabiliyor.

KENEVİR NE İŞE YARAR?

Kenevirin pamuktan 10 kat daha dayanıklı ve maliyeti az olduğu da biliniyor. Bazı araştırmalar kenevirden yapılan ipin antibakteriyel olduğunu ortaya koyarken, DNA'larında nano teknoloji barındırmaktadır.

Hatta denizcilerin kullandığı halatların bile yüzde 90'ı kenevirden yapılıyordu. İlk kot pantolonun hammaddesi kenevirdi. İnsanlık tarihinin bilinen en eski elyafı da kenevirden yapılmıştır.

Tohumları dünyadaki en yüksek protein kaynaklarından biri olan, yüksek miktarda Omega 3-6 ve 9 yağ asitlerini içeren kenevir tam bir kötü kolesterol savaşçısıdır.

Karbon negatif bir bitki de olan kenevir istatistiklere göre bir hektarlık dönümüyle hasat dönemi boyunca 22 ton karbondioksiti atmosferden çekiyor.


KENEVİR TOHUMUNUN FAYDALARI

Kenevir (Cannabis) bitkisinin küçük tohumlarıdır. Anadolu’da ‘çedene’ adıyla da bilinmektedir.

Ülkemizde genellikle kuş yemi olarak da kullanılsa da sağlığa olan faydalarının anlaşılmasıyla son yıllarda mutfakta daha fazla tercih edilmeye başlanmıştır.

A, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminleri ve folik asit (B9) bakımından zengindir.

Kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko minerallerini içerir.

Protein bakımından oldukça zengindir. İnsan vücudunun işleyişi için oldukça önemli olan aminoasitleri içerir. Günde 3 yemek kaşığı kenevir tohumu tüketmek, bir kişinin günlük protein ihtiyacının üçte birini karşılar. Özellikle vegan ve vejetaryen beslenenler için ideal bir besindir.

GLA (gama linolenik asit) adı verilen bir yağ asidi de içeren kenevir tohumu, bu özelliği sayesinde vücuttaki hormon dengesini sağlamaya yardımcı olur.

Omega yağ asitleri bakımından oldukça zengindir, bu sayede beyin sağlığını destekler.
Kolesterolü düşürmeye yardımcı olarak kalp-damar sağlığını da korur.

Saç ve cilt sağlığı için faydalıdır. Düzenli olarak tüketildiğinde saçların ve cildin daha parlak, canlı görünmesine yardımcı olur.

Adet döneminde yaşanabilen çeşitli sorunları önlemeye yardımcı olur. İçerdiği gama linolenik asit, hormon dengesini desteklerken, hormonal sorunlara bağlı yaşanan adet öncesi sendromu, aşırı ağrılı adet gibi sorunları önler.

Kenevir tohumu, oldukça iyi bir lif kaynağıdır. Bağırsakların işleyişini kolaylaştıran içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenler, ishal ve kabızlık gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur.

İçerdiği yüksek oranda magnezyum sayesinde uyku sorunları için de oldukça faydalıdır. Melatonin eksikliğinden kaynaklanan uykusuzluk gibi problemleri azaltmaya yardımcı olur, melatonin hormonu salınımını kolaylaştırır.

Kemikleri güçlendirir.

İçerdiği vitaminler ve özellikle demir sayesinde, kansızlık ve kansızlığa bağlı yaşanabilen yorgunluk, baş ağrısı, halsizlik gibi şikayetlerin önlenmesine yardımcı olur.

Kenevir Türkiye'de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir?

Kenevir, Türkiye'de en çok Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölgesinde yetişmektedir. Rekoltenin yüksek olduğu başlıca şehirler: Samsun, İzmir, Kastamonu, Sivan ve Sakarya'dır.

Kademeli Emeklilik Sistemiyle Erken Emeklilik Şansı Hogwarts Legacy 2 Daha Küçük Bir Dünya Daha Büyük Bir Deneyim Olabilir Wicked Filminde Glinda İsmini Neden Değiştiriyor? Yenidoğan Çetesi Davasında Gerilim Tırmanıyor Narin Güran Cinayetiyle İlgili Şok Edici Yeni Detaylar! Fantastic Beasts Serisinin En Büyük Hatası Seriyi Bitirdi