Arapça aslı heyevan olan kelime ‘’canlı olmak’’ anlamına gelen ancak; Arapça konuşma dilinde ve Türkçe de hayvan şeklinde söylenir. Hayevan Kuran da ‘’hayat, yaşama’’ anlamında geçmektedir.
İslam dininde tüm canlılara karşı şefkatle muamele edilmesi emredilmiştir. Hayvanlara zulüm yasaklanmış, sevgi ve saygı devam ettirilmiştir. Türk milleti islami değerlerle hayvanlara karşı sevgisini ve merhametini Allah aşkıyla derinleştirmiştir.
Günümüzde ise; hayvanların duygusal, ruhsal ve davranışsal yakınlıklarından dolayı özellikle köpek, kedi, kuş gibi hayvanlar dost, arkadaş, evlat olarak benimsenmektedir.
Uluslararası sözleşmeler ve Evrensel Hukuk ilkelerinin öngördüğü sorumluluk gereği Devletimiz; Devrim niteliğin de 5199 sayılı Hayvan Hakları Kanununda düzenlemeler yapmış ve yürürlüğe koymuştur. Bu kanunlar çerçevesinde 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu hakkaniyetli bir şekilde yürütülebildiğinin en güzel örneği; kısırlaştırma, tedavi, beslenme noktaları ile Adapazarı Belediyesidir.
Büyükşehir Belediyesi gerek kapasite arttırımı gerekse sokak canlarımıza daha sağlıklı hizmet verebilme adına girişimlerde bulunmuş devamını da getirmesini ummaktayız. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Ek 1. maddenin birinci fıkrasıyla, Büyükşehir Belediyeleri, ilçe belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyelere, sahipsiz ve ya güçten düşmüş yada tehlike arz eden hayvanların korunması ve bakımının yapılması ile rehabilitasyonun sağlanması amacıyla hayvan bakım evleri kurma zorunluluğu getirilmiştir.16 ilçeden hayvan bakımevleri olmayan yerel yönetimlerden de ivedilikle hayvan bakım evleri beklemekteyiz. Bu hususun özellikle takipçisi olacağız.