Hoşbay’dan Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili açıklama
Türk Eğitim Sen Sakarya Şubesi Şube Başkan Yardımcısı Koray Hoşbay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Öğretmenlik Meslek Kanununun yeniden gündeme getirmesiyle ilgili Haberfokus editörümüze açıklamalarda bulundu.
Hoşbay açıklamalarında şu ifadelere yer verdi;
“Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği 20. Milli Eğitim Şurasının açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla Türk Eğitim Sen Genel Merkezi olarak uzun zamandır çıkarılmasını talep ettiğimiz Öğretmenlik Meslek Kanununun yeniden gündeme gelmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz.
Sözleşmeli öğretmenler ve kadrolu öğretmenler arasındaki özlük hakları bakımından yaşanan bir takım haksızlıkların giderileceği kararı yine uzun zamandır sendika olarak gündeme getirdiğimiz bir konuydu. Bir an önce “Sözleşmeli ve ücretli öğretmen istihdamına son verilmeli, sözleşmeli öğretmenlerimiz kadroya geçirilmeli ve akabinde öğretmen atamaları sadece kadrolu olarak yapılmalıdır. Öğretmen atamaları yapılırken öğretmen açığının kapatılması için gereken önlemler alınmalı kadrolu öğretmen dışında bir çözüm gündeme gelmemelidir.
Öğretmenlerin Kariyer basamaklarının belirlenmesine yönelik açıklamaları da Türk Eğitim Sen olarak birçok kez dile getirdik. Bildiğiniz üzere en son 2006 yılında yapılan bir sınavla uzman öğretmenlik verilmiş bu uzmanlıklar verilirken de mağduriyetler yaşanmış, eşitlik sağlanmamıştı. Bugüne kadar gelen süre zarfında kariyer basamaklarının belirlenmesine yönelik hiçbir planlama yapılmamıştı. 20. Milli Eğitim Şurasında kariyer basamaklarının belirlenmesi ile ilgili “10 yıllık öğretmenler Uzman, 20 yıllık öğretmenler Başöğretmen olarak kariyer sahibi olacak. Uzman öğretmenler 1.000 TL, Başöğretmenler de 2.000 TL zam ve 1 derece alacaklar.” ifadesi uzun zamandır çözümünü beklediğimiz adımdır fakat kariyer basamaklarının belirlenmesi yapılırken sınav yapılacak olması uygun değildir. Türk Eğitim-Sen olarak, 2005 yılından itibaren öğretmenlerimizin kariyer basamaklarının hizmet yılı esasına göre (10 yıl ve 20 yıl olarak) belirlenmesini ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun TBMM görüşmelerinde bu hususun mutlaka revize edilmesini talep ediyoruz.
Son olarak yıllarca KPSS’ye çalışan, KPSS’de yüz binlerce adayla yarışarak yüksek puan alan, bir yıl performans değerlendirmesine tabi tutulan öğretmenlerimizi bir de Adaylık Kaldırma Sınavına tabi tutan uygulamanın kaldırılacağının açıklanmasını genç meslektaşlarımız adına sevinçle karşılıyoruz.
Türk Eğitim Sen olarak 20. Milli Eğitim Şurasında alınan kararların uygulanmasının, Öğretmenlik Meslek Kanununun bahsettiğimiz revizyonlarla birlikte bir an önce Türkiye Büyük Millet Meclisinden çıkarılmasının takipçisi olacağız.”