Gırgır giren eve, dırdır girmez!
"Gırgır giren eve dırdır girmez" sloganıyla evlerimize giren Gırgır evlerin vazgeçilmez ürünü oldu. Gırgır'ın mucidi Tacettin Hiçyılmaz 2013 yılında vefat etti ancak Gırgır hala hafızalarda yaşamaya devam ediyor.
Gırgır bir dönemin efsane ürünüydü. Neredeyse her eve girmiş, el süpürgesi olarak yerini almıştı. Bu ürünün mucidi ise öğretmenliği bırakıp, küçük bir atölye ile işe başlayan Tacettin Hiçyılmaz idi.
Türkiye'nin ilk patentli mekanik süpürgesi Gırgır 1960'lı ve 70 'li yıllara damgasını vurdu. "Gırgır giren eve dırdır girmez" sloganıyla evlerimize giren Gırgır her ailenin evinde vazgeçilmez bir ürün oldu.
Küçük bir atölyede üretimine başlandı
Gırgır süpürgesini İzmir'li Tacettin Hiçyılmaz icat etti. Tacettin Hiçyılmaz öğretmenlik mesleğini bıraktı ve baba evinin alt katında küçük bir atölyede üretime başladı. Üretilen ilk süpürgeler test amaçlı kullanıldı. Zamanla sözlüklere bile giren Gırgır ismi bu aşamada alındı.
14 ülkeye ihraç edildi
Gırgır süpürgesi ilk olarak günde 100 adet satıldı. 10 yıl içerisinde yeni modeller geliştirildi ve günlük satış rakamları 500'leri gördü. Gırgır, 14 ülkeye ihraç edilen önemli bir marka haline geldi. Gırgır'ın bu başarısının arkasında, Tacettin Hiçyılmaz'ın gayretleri, iş ahlakı ve markasına olan inancı vardı. Gırgır'ın mucidi Tacettin Hiçyılmaz 2013 yılında vefat etti. Ancak Gırgır hala hafızalarda yaşamaya devam ediyor.
Tacettin Hiçyılmaz kimdir?
İşadamı (D.1927, İzmir – Ö. 24 Temmuz 2013, Çeşme / İzmir). Mithatpaşa Sanat Enstitüsü’nden mezun oldu. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra ticarete atıldı. Türkiye’nin yabancı patentli ilk çamaşır makinesini imal etti. Daha sonra adıyla özdeşleşen, “Gır Gır" adını verdiği mekanik halı süpürgesinin seri üretimine başladı. Süpürgeyi milyonlarca eve sokmayı başardı. “Gır Gır giren eve dırdır girmez" sloganıyla da ünlendi. Göztepe Spor Kulübü’nün başkanlığını yaptı. 24 Temmuz 2013 günü İzmir'in Çeşme ilçesinde öldü.