Genç kadın girişimci, doğalgaza alternatif boya ile ısıtma sistemi keşfetti

Gaziantep’te yaşayan Aleyna Arastacı, artan maliyetler ve son zamanlardaki tedarik krizi nedeniyle doğalgaza alternatif olarak enerji tüketiminde ortalama yüzde 40 ile 70 tasarruf sağlayan ısı boyası keşfetti.

Gaziantep’te yaşayan 24 yaşındaki genç kadın girişimci Aleyna Arastacı, artan maliyetler ve son zamanlardaki tedarik krizi sonrası doğalgaza ve diğer geleneksel ısıtma yöntemlerine alternatif olarak insan vücuduna zararı olmayan sıvı ısı boyasıyla ısıtma sistemini keşfetti. Genç kadın girişimci tarafından keşfedilen ısı boyasıyla ısıtma sisteminin ev ve ofislerde granit, fayans, petek, duvar, zemin ve camların yanı sıra birçok alanda kullanılabildiği öğrenildi. Arastacı, darbeye ve betona dayanıklı ısı boyasının evlerde günlük maliyetinin 7,5 TL olduğunu ve doğalgaza oranla yüzde 40 ile 70 arasında tasarruf sağladığını da iddia etti.

“Bir kapak boya ile başladık”
Boya ile ısıtma sistemi 15 yıllık bir serüven sonucu ortaya çıktığını aktaran Aleyna Arastacı, “Isı veren boyayı sistemini, piyasadaki karbon boyaların gelecek yıllarda tükenme ihtimaline karşı keşfettik ve sıfırdan bir ürün çıkardık. Normalde 15 yıllık bir geçmişi olan bir serüven ve biz bu işe bir kapak boya ile başladık. İlk başladığımız zaman kıvamını ve ısısını tam elde edemiyorduk. Sıfırdan bir ürün çıkardık ve ortaya çıkardığımız bu ürünün denemelerini yapmamız ve insanlara bu boyanın ısı verdiğini inandırmamız 7 yılımızı aldı” dedi.

“Tüm malzemelerle birlikte ortalama 5 bin TL’ye denk geliyor”
Organik bileşenlerden oluşan ısı boyasının bir ev için ortalama maliyetinin 5 bin TL olduğunu söyleyen Arastacı, “Bizim ürünümüz diğer boyalardan farklıdır. Karbon olarak geçmez. Karbon boyalar belirli bir ısıdan sonra kendisini atmaya başlar. Bizim ürünümüz ise kullanım alanlarına göre 2 bin dereceye kadar çıkabilir. Boya üzerine çivi çakılabilir, 10 cm’lik bir beton döküp kullanabilirsiniz ve hiçbir şekilde boya tahrip olmaz. Ülkemizde krom, nikel madeniyle kaynaklı sıkıntılar yaşadığımız için ve bu madenlerin 5 yıl içerisinde tükenme tehlikesine karşı ne yapabiliriz düşüncesiyle bu sıvı rezidansiyel ısı boyasını elde ettik. Ürün tamamen organik olup içerisinde hiçbir şekilde kimyasal madde barındırmıyor. Dolayısıyla RoHS Belgesini de aldık. Bu belge hiçbir şekilde kimyasal maddenin olmadığı anlamı taşır. Diğer yandan oyuncak yönetmeliğine de uygun şekilde çalışmalarımız var. Ev sistemlerinde her hangi bir çarpma, zarar verme, kimyasal salgılama söz konusu değildir. Mevcut tesisatı olan ve 7 peteği bulunan bir evde yalıtım söz konusu olduğunda 2 peteğe uygulama yaparak 5 peteği devir daim ile ısıtabiliyoruz. Ortalama maliyeti ise tüm malzemelerle birlikte 5 bin TL’ye denk geliyor” ifadelerini kullandı.

“Isı boyası doğalgaza karşı ortalama yüzde 70 tasarruf etmemizi sağlıyor”
Fayanslar, petekler, duvar ve zeminler gibi birçok alanda ısı boyası sisteminin kullanılabildiğini belirten Arastacı, bu sistemin doğalgaza karşı yüzde 70 tasarruf sağladığını ifade ederek, “Biz ısı veren boyayı her alanda uygulayabiliyoruz ve ısınma ihtiyacını ortadan kaldırıyoruz. Granitler, fayanslar, petekler, duvar, zeminler ve camlardan tutun tavuk kümesinin ısıtma sistemine kadar girebiliyoruz. Evler içerisinde en konforlusu ise petek sistemi. Isı veren boyamızın olduğu evlerde tüketime bakıldığında 1 metrelik bir petekte 2,5 amper şeklinde ayarlanır. Bu da yalıtımlı bir alanda 24 saatte 7,5 TL’lik bir tüketim karşımıza çıkıyor. Bu da alanın durumuna göre doğalgaza karşı yüzde 40 ila yüzde 70 arasında tasarruf etmemizi sağlıyor ve aylık, yıllık bakım gerektirmez. Uygulama yapılan alanın ömrü kadar boyanın da ömrü var” ifadelerine yer verdi.

"İnsanlar ısı boyasının keşfedildiğine hala inanmıyor"
Vatandaşların piyasadaki gereksiz boyalardan dolayı yeni keşfedilen ısı boyasına inanmadığını ve boya alınırken dikkatli olunması gerektiğini belirten Arastacı, “Türkiye gelenekçi bir ülke olduğu için insanlar bu tarz bir boyanın keşfedildiğine hala inanmıyor. Ben de onlara katılıyorum çünkü çok fazla klonlanıyoruz ve o bizi klonlayan firmalar karbon boya kullanıyor. Karbon boyalar bizim çıktığımız ısılara fazla çıkamadığı gibi bir süre sonra ark yapıyor ve peteklerde tutunmakta zorlanıyor. İnsanlarda bu durumdan habersiz olduğu için çok dolandırılıyor. Biz ürettiğimiz boyalardan dolayı çok memnun olduğumuz kadar kullanan insanlar da memnun olduklarını her fırsatta dile getiriyor” diye konuştu.

Wicked, En İyi Film Oscar’ını Kazanabilecek Mi? Gollum Filmi, Yüzüklerin Efendisi'nin Eksik Kalan Hikayesini Anlatacak Ariana Grande'nin Oscar Şansı: Wicked'daki Performansı Dikkat Çekiyor Netflix, Scott Pilgrim Takes Off Animesini Resmen İptal Etti Emeklilikte Yeni Dönem: Kademeli Sistem Gündemde Meteoroloji 48 ili uyardı: Fırtına, sağanak ve kar geliyor