Dünya Bankası Uyardı: 1,2 Milyar İnsan İklim Değişikliği Riskiyle Karşı Karşıya
Dünya Bankası, iklim değişikliği nedeniyle dünya genelinde 1,2 milyar insanın 'yüksek risk altında' olduğunu açıkladı. En yoksul ülkeler ise en zorlu koşullarla karşılaşıyor.
Dünya genelinde iklim değişikliğinin etkileri her geçen gün artarken, Dünya Bankası'nın Perşembe günü yaptığı açıklama dikkat çekici veriler sundu. Banka, 1,2 milyar insanın iklim değişikliğinin olumsuz etkileri nedeniyle 'yüksek risk altında' olduğunu belirtti. Rapor, sıcak hava dalgaları, sel, kasırga ve kuraklık gibi tehlikelerin, en yoksul ülkelerin karşılaştığı en ciddi zorluklar arasında olduğunu vurguladı.
Dünya Bankası kıdemli genel müdürü Axel van Trotsenburg, "Yüzümüze soğuk su çarpan gerçek şu ki, her ülke iklim değişikliğinden etkilenebilir ancak bu zorluk, en yoksul ülkeler için en ciddi seviyededir" dedi. Raporda, kişi başına düşen ekonomik payın %10 artırılmasının "en savunmasız insan sayısını yaklaşık 100 milyon azaltacağı" tahmin ediliyor. Ancak mevcut zorlukların üstesinden gelmek için yalnızca ekonomik büyümenin yeterli olmayacağı sonucuna varıldı.
Dünya Bankası Grubu, gıda ve tarım, su, ekosistemler, altyapı ve sosyal güvenlik ağları gibi konulardaki çabalarını artırarak insanların iklim şoklarına daha iyi hazırlanmalarına yardımcı olmayı hedefliyor.
İspanya'daki Sel Felaketi ve Tayvan'daki Tayfun
Bu uyarılar, İspanya'nın Valencia bölgesindeki sel felaketi ve Tayvan'da meydana gelen tayfun haberleriyle daha da önem kazanıyor. İspanya'da 29 Ekim'de başlayan şiddetli yağmurlar sonucu oluşan sel felaketinde en az 95 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Uzmanlar, bu tür aşırı hava olaylarının artışını iklim değişikliğine bağlıyor.
Tayvan'da ise, yaklaşık otuz yıldır adayı vuran en büyük fırtına, en az bir kişinin ölümüne ve birçok kişinin yaralanmasına yol açtı. Fırtına, Filipinler'i vurduktan sonra Tayvan'a ilerlerken, birçok bölgede şiddetli yağmur ve rüzgarlar etkili oldu.