Cüce Gezegen Ceres'te Yaşanabilirlik İhtimali Keşfedildi

Bilim insanları, Güneş Sistemi'ndeki cüce gezegen Ceres'in yaşanabilir ortam barındırabileceğini keşfetti. Araştırmalarda Ceres'teki okyanusta organik maddelerin oluşmuş olabileceği tespit edildi.

Güneş Sistemi'nde Mars ile Jüpiter arasında yer alan cüce gezegen Ceres, bilim insanlarının yaptığı yeni araştırmalara göre "yaşanabilir ortam" barındırma potansiyeline sahip. Invers.com'un haberine göre, araştırmada Ceres'teki bir okyanusta yaşam için gerekli organik maddelerin varlığı tespit edildi.

Ceres, asteroit kuşağının en büyük gök cismi olarak, tuz ve hidrokarbonlar içeren buzlu bir yüzeyin altında tuzlu su okyanuslarına sahip. Ceres'teki büyük göktaşı kraterlerinden biri olan "Ernutet" çevresinde, yüzlerce kilometrekarelik alifatikler olarak bilinen organik kimyasalların yayıldığı alanlar keşfedildi.

Araştırmada, krater çevresindeki alifatik bileşenlerin uzaydaki radyasyon bombardımanının etkisiyle kısa süre önce yüzeye çıkmış olabileceği sonucuna varıldı. Bu araştırma, İtalya Ulusal Astrofizik Enstitüsü'nden gezegen bilimci Prof. Dr. Maria Cristina De Sanctis'in liderliğindeki bir ekip tarafından gerçekleştirildi.

Ekip, NASA'nın 2012 yılında yaptığı "Dawn Görevi" sırasında elde edilen bilgiler doğrultusunda laboratuvar ortamında Ceres'teki kimyasallara benzer bir karışım oluşturdu. "Ernutet Krateri" çevresindeki organik bileşenler, güçlü ultraviyole radyasyon ve hızlı hareket eden iyonlarla bombalanarak, bu organik maddelerin çözünüm süresi tespit edilmeye çalışıldı.

Deney sonuçları, alifatik bileşiklerin, koruma sağlayan kil benzeri maddelerle karışmış olsalar bile radyasyona dayanıklı olmadığını ortaya koydu. Elde edilen bulgular, bu tür hidrokarbonların yaklaşık son 10 milyon yıl içinde bölgeye gelmiş olabileceğini gösterdi.

Ceres'in derinliklerinde oluştuğu düşünülen organik moleküllerin, araştırmacılar tarafından yapılan simülasyonlar sonucunda Ceres'in jeolojisinin, organik bileşenleri oldukça yakın bir geçmişte oluşturduğu sonucu çıkartıldı.

De Sanctis ve ekibi, "Ernutet Krateri'nde bulunan organik bileşikler, Ceres'in derin okyanusunun evrimi boyunca oluşmuş olabilir" açıklamasında bulundu. Ayrıca, bu kraterin yüzeyindeki organik bileşiklerin, çatlaklardan sızarak ya da meteor çarpmaları gibi etkenlerle yüzeye çıkmış olabileceği vurgulandı.

Sonuç olarak, Ceres'in özellikle Ernutet Krateri çevresinin, olası "yaşam barındıran" veya "yaşanabilir ortam" araştırmaları için önemli bir aday olabileceği belirtildi. Bu araştırma, Science Advances dergisinde yayımlandı.

Katil Semih Çelik'in Bilgisayarından Şok Edici Detaylar Ortaya Çıktı 56 Yıllık Korku Klasiği, Kırılması Zor Bir Dünya Rekoru Tutuyor Semih Çelik’in Katlettiği Ayşenur Halil’in Babası O Günü Anlattı Fenerbahçe'nin Samsunspor Maçı Kadrosu Açıklandı: 2 Önemli Eksik Hayatını kaybeden Vural Çelik bu yüzden baba olmak istememiş... Yenidoğan çetesinden kan donduran ifadeler!