Çiftçilerin görev belgesi almalarına gerek yok

Tarım ve Orman Sakarya İl Müdürü Ali Ulvi Özerdem, tam kapanma döneminde 'çiftçi kayıt sistemi belgesi' veya 'çiftçi belgesi'ni ibraz eden çiftçilerin, ayrıca e-başvuru sistemi üzerinden 'çalışma izni görev belgesi' almalarına gerek olmadığı söyledi.

Bakanlık, koronavirüsle mücadele kapsamında 29 Nisan'da başlayıp, 17 Mayıs'a kadar devam edecek 'tam kapanma' sürecine ilişkin sıkça sorulan çiftçilerin çalışma izni almadan da çalışıp çalışamayacakları konusuna İçişleri Bakanlığı açıklama getirdi. Tam kapanma döneminde 'çiftçi kayıt sistemi belgesi' veya 'çiftçi belgesi'ni ibraz eden çiftçilerin, ayrıca e-başvuru sistemi üzerinden 'çalışma izni görev belgesi' almalarına gerek olmadığı bildirilirken Tarım ve Orman Sakarya İl Müdürü Ali Ulvi Özerdem, "Çiftçilerimiz ekstra bir izin almalarına gerek olmaksızın çalışabilirler." diye konuştu.

Tarım İl Müdürü Özerdem çiftçiler için oluşturulmuş sistemlerinden bahsederek, "Çiftçi Kayıt Sistemi, kısa adıyla ÇKS denilen bir sistemimiz var. Çiftçilerimiz bu sistem üzerinden yılın belli ayları kaydaluyorlar. Desteklerimiz de bu sistem üzerinden veriliyor. Bağlı oldukları ilçe merkezlerinden gerekli bilgileri sağlayabiliyorlar. Bazı vatandaşlarımız olağanüstü bazı durumlarda sisteme kayıt yaptıramayabiliyorlar. Bu durumda da Ziraat Odaları bu konuda vatandaşlarımıza yardımcı oluyorlar" dedi.

ÇİFTÇİLİK BELGESİ NEREDEN ALINIR?
Çiftçilik ile uğraşan kimselere devlet tarafından verilen destekten faydalanmaları için ilk önce çiftçi belgesi alınır. Çiftçilik belgesini e-Devlet üzerinden gerekli başvuru formunu doldurup veya internete çiftçi kayıt formu yazıp başvuru formunu doldurup Tarım İl Müdürlüğüne giderek formunuzu teslim edebilirsiniz.

ÇİFTÇİ BELGESİ NASIL ALINIR?
Çiftçi belgesi almak için bu adımları uygulayabilirsiniz. Ayrıca ÇKS belgesi kimlere verilir sorusunun da yanıtı verilmiş olacak.
Arazi sahiplerinin başvurusu: Daha önce kaydı yoksa 3 farklı şekilde kayıt olunur. Kimlik bilgilerini beyan ederek, tapu bilgisinin fotokopisini çekmesi, çektirdiği tapu fotokopisini Tapu ve Kadastro İl Müdürlüğüne giderek, aslına uygundur kaşesi bastırması gerekir, C formu edinip gerekli bilgiler yazıldıktan sonra muhtara teslim edilir.
Arazi kiralayan kimselerin başvurusu: Arazi kiralayan kimselerin ÇKS başvurusu yapabilmeleri için öncelikle kira sözleşmesi kaydı olması gerekir. Arazinin büyüklüğü 100 dekarının üzerinde ise noter onaylı kira sözleşmesi yaptırmaları gerekir. Eğer ki 100 dekarın altındaysa muhtardan kira sözleşmesi yaptırmaları gerekir. Onaylı kira sözleşmesi ile birlikte tapu fotokopisi alınarak üzerine kaşe basılıp C belgesi doldurması gerekir. Daha sonra muhtara veya Tarım İl Müdürlüklerine teslim edilmesi lazım.

ÇİFTÇİ BELGESİ ALMA ŞARTLARI
-Kişinin çiftçilik mesleğini yaptığına dair belgeyi ziraat odalarından temin etmesi gerekir,
-Daha sonra çiftçi kayıt formu alması gerekir,
-Hayvancılık veya ekim yapacağınız araziye dair kira sözleşmesi veya tapu fotokopisi gerekli,
-Arazi formu doldurması gerekir,

ÇİFTÇİ BELGESİ İÇİN GEREKEN EVRAKLAR
-İl ve ilçelerden temin edilecek olan başvuru dilekçesi
-Çiftçi kayıt formu
-Ziraat odalarından alınan çiftçi belgesi
-Tüzel kişiler için ise sicil gazetesi ve imza sirküleri
-Alınan yetki belgesinin aslı ve onaylı fotokopisi
-C formu
-Arazi kira ise kira sözleşmesi
-Muvafakatname-1 belgesi(Bir veya birden fazla kişinin adına ise, sadece 1 kişi kullanıyorsa)
-Muvafakatname-2 belgesi(Mülk, eş ve çocukların adına ise)
-B formu

Balkan soğukları Sakarya'yı etkisi altına aldı! Serdar Ortaç ve Mehmet Ali Erbil'in İfadesi Ortaya Çıktı 2018'in "Hunger Games"i Olması Bekleniyordu, Gişede Büyük Fiyasko Oldu SAÜ’de Cumhuriyet Kupası Coşkusu: Spor Turnuvası Yoğun İlgi Gördü Gereksiz alışveriş, geçici olarak iyi hissetmek için yapılıyor Uzmanı uyardı! Çocuk ve yaşlılar için 'zatürre' tehlikesi