Bıçak Sırtı Yarışta Son Anketler! 'Süprizler Olursa Şaşırmayın'
ABD başkan ve başkan yardımcısı adayları son mitinglerini düzenliyor. Kamala Harris, seçim sonucunu belirleyebilecek Pennsylvania eyaletine bağlı Philadelphia kentinde seçmenleriyle buluştu. Mevcut Başkan Yardımcısı kürsüye çıkmadan, Katy Perry ve Lady Gaga sahnedeydi.
Kamala Harris yarışın henüz bitmediğini ve Pennsylvania'nın yeni başkanın kim olacağını seçebileceğini söyledi. Kurşun geçirmez camın arkasından konuşan Demokrat aday, "Finali güçlü yapmalıyız. Bu tarihteki en yakın yarış olabilir. Her bir oy önemli" dedi.
Donald Trump ise Michigan'da Grand Rapids'e uçtu, gece yarısı mitingi için takipçileri salonu saatler öncesinden çoktan doldurdu.
Trump, son mitingini yaptığı Michigan eyaletinde rekor sayıda Müslümanın desteğini aldığını ileri sürdü. Sosyal medya hesabından mesaj paylaşan başkan adayı, rakibi Harris'in Orta Doğu'yu işgal edeceğini iddia edip Arap ve Müslüman seçmenlerin kendisini destekleyeceğini savundu.
Salıncak eyaletlerden biri olan Michigan'da açık kaynaklara göre 250 bine yakın Arap Amerikalı ve Müslüman yaşıyor.
İki adayın da seçim sonucunu belirleyebilecek 'salıncak' eyaletlerden ikisinde son mitinglerini gerçekleştirmesi, dikkat çekici.
Washington Post gazetesi, yedi salıncak eyaletteki son anketlerin yansıttığı değişimleri bir tablo olarak yayınladı. Gazete Kamala Harris ve Trump'ın üçer eyalette önde olduğunu, Demokrat adayın önde olduğu kritik Pennsylvania'da ise Cumhuriyetçi aday lehine farkın daraldığını belirtti.
BBC'nin Kuzey Amerika muhabiri Anthony Zurcher, analizine 'Anketlerin doğru olup olmadığını belirlemeden önce kampanyalar için son bir dans' başlığını attı, uzun yıllardır takip ettiği Amerika siyasetinde hiçbir zaman bu kadar yakın geçen bir başkanlık yarışına tanık olmadığını söyledi.
Anketlerin büyük ölçüde hata payına sahip olduğunu, muharebe alanına benzettiği yedi kritik eyaletteki anketlerin ise neredeyse her durumda hata payı içerdiğini belirten deneyimli muhabir, "Ve anketlerin doğru olmama ihtimali de var" dedi.
Özellikle son günlerdeki seçmen hareketlerinin gözden kaçırılabileceğini belirten Anthony Zurcher, özellikle benzer değişimlerin son anketlerde ortaya çıkmasının pek mümkün olmadığını hatırlatıyor. 2016 seçimini bir istisna olarak sunan BBC muhabiri, "Yarın anketler önemsiz hale gelecek. Amerikalı seçmenler kendi sözlerini söyleyecek, bazı sürprizler olursa şaşırmayın" diyerek analizini bitirdi.