Bakkallara Kredi Kartı Uyarısı!

Sakarya Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Akdardağan, Gelir İdaresi Başkanlığının şirketlerin veya sahiplerinin kredi kartı kullanımına yönelik düzenlemesi hakkında esnaflara bilgilendirmede bulundu.

Başkan Akdardağan, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), başkasına ait pos cihazı kullananlara özel usulsüzlük cezasının kesilmesini öngören düzenlemesine yeniden açıklık getirdiğini belirtti. Başkan Akdardağan, kredi kartı kullanımına yönelik yapılan düzenlemeyle firmaların veya sahiplerinin adına kesilen faturanın ödemesinin alınmasında başkasının adına kredi/banka kartı kullanımının özel usulsüzlük cezasına tabii olması gibi bir durumun söz konusu olmadığı açıkladı.

Ödemek Zorunda

Oda üyesi olan esnafları yakından ilgilendiren düzenlemeyle ilgili olarak açıklama yapan Başkan Akdardağan, “213 sayılı kanun kapsamı uyarınca; Fatura düzenlenen müşteri ile ödemeyi yapan (havale, EFT veya kredi kartı sahibi) ayın şahıs veya şirket olacaktır. Mal alımları karşılığı borçlu olan şahıs yada şirket dışında, EFT, havale, kredi kartı tahsilatı yapılmayacaktır. 6 bin 900 TL’yi geçen faturaların ödemeleri kredi kartı yada banka kanalı ile ödenmek zorundadır. Söz konusu kanun gereğince (3260 sayılı resmi gazete) tespit edilen ödeme tutarının yüzde 10 nispetinde 20 bin liradan az olmamak kaydı ile ödemeyi yapan ve ödemeyi alan tarafa usulsüzlük cezası kesilecektir” uyarısında bulundu.

Akdardağan, “Yeni düzenlemede yanlış anlaşılmalar üzerine Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni bir açıklama yapıldı. Oda üyemiz olan esnaflarımızı da yakından ilgilendiren açıklama aynen aşağıda belirtildiği gibidir.

20 Milyonu Geçmeyecek

“7524 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci maddesine eklenen altıncı fıkrada, 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu uyarınca izin verilen durumlar hariç, mükelleflerin mal satışı veya hizmet ifası için yaptıkları tahsilatları, kendi mükellefiyeti adına kayıtlı olmayan ödeme sistemleri veya cihazları (POS ve benzeri cihazlar) aracılığıyla yapmaları durumunda, tahsilatı yapan mükelleflere ve cihazları kullandıranlara ayrı ayrı her bir işlem için 3 kat özel usulsüzlük cezası kesilmesi ve bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının 20 milyon Türk lirasını geçemeyeceği hükme bağlanmıştır. Söz konusu fıkranın uygulanmasına yönelik kamuoyuna yansıyan tereddütlerin giderilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.”

“Yapılan düzenlemeyle, mal teslimi veya hizmet ifaları için kredi kartı, banka kartı gibi ödeme aracı olarak kullanılan kartlar aracılığıyla yapılan tahsilatları, başka mükelleflerin veya mükellef olmayanların elektronik cihazları/sistemleri (POS ve benzeri cihazlar) aracılığıyla yapanlara ve bu elektronik cihazları/sistemleri kullandıranlara özel usulsüzlük cezası kesilmek suretiyle bu husustaki kayıt dışı işlemlerin önlenmesi amaçlanmaktadır. Söz konusu düzenlemeyi müteakip, mükelleflerin bir banka tarafından kendilerine tahsis edilen fiziki ya da sanal POS cihazını bayii, alt bayii ve benzeri ilişki kapsamında aralarındaki sözleşmeye istinaden başka işyerlerine kullandırmaları durumunda cezaya muhatap olup olmayacakları hususunda tereddüte düştükleri anlaşılmaktadır.

Mükelleflerin bankacılık mevzuatı gereğince, bankalar tarafından kendilerine tahsis edilen fiziki POS cihazını ve/veya sanal POS’u bayi-alt bayi ilişkisi ve benzeri ilişki kapsamında aralarındaki sözleşmeye istinaden alt işyerlerine söz konusu mevzuatta yer alan düzenlemelere uygun olarak kullandırmaları söz konusu olabilmektedir.

Kayıt Dışı Faaliyetlerin Önüne Geçilecek

Buna göre, bayi-alt bayi ilişkisi ve benzeri ilişki kapsamında gerek kendisine tahsis edilen POS cihazını kullandıran gerekse bu cihazlar vasıtasıyla teslim ettikleri mal ve hizmetlere ilişkin tahsilatlarını yapan mükelleflerin, 213 sayılı Kanunda yer alan hükümler gereğince belge düzenleme, hasılatları kaydetme ve diğer yükümlülüklerini tam ve zamanında yerine getirmeleri şartıyla bahse konu mevzuatta öngörüldüğü şekilde hareket edebilmeleri mümkün bulunmaktadır. Diğer taraftan, 213 sayılı Kanunda yapılan bahse konu düzenlemeye ilişkin olarak Bakanlığımız tarafından ticari hayattaki süreçlerin aksamadan devam edebilmesi ve madde ile sağlanmak istenilen kayıt dışı faaliyetlerin önüne geçilmesi amacına yönelik gerekli görülen idari düzenlemelerin yapılabileceği tabiidir.

Ceza Uygulaması Söz Konusu Değil

Bir diğer tereddüde düşülen konu ise mal ve hizmet alımlarında müşteri ile ödemeyi yapan kart sahibinin farklı kişi olması durumunda ceza kesilip kesilmeyeceğine yöneliktir. Mal teslimi veya hizmet ifası yapılan müşteri ile ödemeyi yapan kart sahibinin farklı kişiler olması hususu düzenleme kapsamında cezaya tabi fiiller arasında sayılmamaktadır. Bir başka anlatımla, madde uygulamasında ödemeyi yapan kart sahibinin kim olduğunun bir önemi bulunmamaktadır. Bu nedenle ödeme yaparken başkasının kredi kartını kullanmaktan dolayı özel usulsüzlük cezası uygulanması gibi bir durum söz konusu değildir. Kamuoyuna duyurulur.”

Wicked, En İyi Film Oscar’ını Kazanabilecek Mi? Gollum Filmi, Yüzüklerin Efendisi'nin Eksik Kalan Hikayesini Anlatacak Ariana Grande'nin Oscar Şansı: Wicked'daki Performansı Dikkat Çekiyor İstanbul’da Kan Donduran Aile Katliamı: Ölü Sayısı 8’e Yükseldi Netflix, Scott Pilgrim Takes Off Animesini Resmen İptal Etti Emeklilikte Yeni Dönem: Kademeli Sistem Gündemde