Atom Bombası Hangi Savaşta Kullanılmıştır?
Patlama sırasında yayılan radyasyonlar ileri ki dönemlerde kanser gibi hastalıkların oluşmasında büyük rol oynar. Tarihte sadece bir savaşın içinde iki defa kullanılmıştır. Bu savaştan yıllar sonra, Birleşmiş Milletler tarafından nükleer silahların kullanımı yasaklanmıştır.
II. Dünya Savaşı sırasında Japonya, Amerika Birleşik Devletleri'nin Oahu adasında bulunan Pearl Harbor limanındaki askeri üsse saldırdı. Beklenmeyen bu saldırıda birçok insan hayatını kaybetti. O zamana kadar II. Dünya Savaşı'na katılmamış olan Amerika, bu saldırıdan sonra savaşa katılma kararı aldı. Mihver ittifakında bulunan Japonya ve Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer büyük güçler için tehdit oluşturmaktaydı. Bunun nedeni ise Almanya'nın bir nükleer silah yapımına başladığı söylentileriydi. Bundan dolayı Amerika 1942 yılında güçlü bir nükleer silah çalışmasına başladı.
Amerika, Pearl Harbor saldırısının intikamını almak için 1945 yılında Japonya'nın büyük şehirlerine saldırmaya başladı. Özellikle Japonya'nın güneyinde bulunan Okinawa adasında, Amerikan ve Japon askerleri arasında çetin bir mücadele başladı. Bu adada her iki devletten birçok asker hayatını kaybetti. 12 bin askerini kaybeden Amerika daha da hırslandı ve atom bombasının yapımını bitirdi. Amerika, normalde bu atom bombasını Almanya için hazırlıyordu. Ancak Almanya 1945 yılında savaşta yenildi. Bunun üzerine Amerika atom bombasını Japonya'da kullanmaya karar verdi. Birçok devlet Japonya'yı teslim olması için çağrılarda bulundu. Ancak Japonya teslim olmadı.
Amerika Birleşik Devletleri, 6 Ağustos 1945 yılında Japonya'nın Hiroşima şehrine atom bombasını attı. Little Boy adını verdiği bu bomba, atıldığı andan itibaren birçok insanın ve canlının ölümüne yol açtı. Japonya bu saldırıdan sonra da teslim olmadı. 8 Ağustos 1945 yılında ise Fat Man adını verdikleri ikinci atom bombası atıldı. Japonya'nın Nagazaki şehrine atılan bu bomba ile 40 bine yakın insan hayatını kaybetti. II. Dünya Savaşı'nda atılan atom bombasının etkileri ise halen daha sürmektedir.