Atatürk'e gelen gizemli halının arkasındaki sır perdesi nedir?

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün ardından dikkatleri üzerine toplayan bu halı, ilginç motiflere sahip. Dikkatli incelendiğinde ortaya çıkan detaylarıyla halı, bir sır barındırıyor olabilir mi?

101 Numaralı Odanın Hikayesi

Birinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle birlikte Pera Palace, müttefik devletlerin kuvvet komutanlarına ev sahipliği yapmaya başlar. Böylece otel, İstanbul’un işgal günlerinde stratejik bir önem kazanmış olur. Çanakkale Savaşları’nın komutanı Mustafa Kemal ise cephe dönüşlerinde konaklamak için Pera Palace Hotel’i tercih eder. Sonunda 101 numaralı oda, vatanperver bir kumandanın uykusuz gecelerinden doğan Cumhuriyet fikrine de ev sahipliği yapmaya başlar. Zira Mustafa Kemal ülkenin kaderini belirleyecek önemli kararlar için bu odayı kullanır, özel görüşmelerinde misafirlerini burada ağırlar.

Hint Mihracesinden Gelen Gizemli Hediye

Cumhuriyet’in ilanından sonra da Atatürk, Pera Palace’tan kopamaz. Yurt dışından gelen konuklarını Dolmabahçe Sarayı’nın yanı sıra 101 numaralı odada kabul etmeye devam eder.

1929 yılına gelindiğinde ise kimliği meçhul bir Hint mihracesi, Atatürk ile görüşmek ister. Rivayete göre görüşme talebine olumlu yanıt alan mihrace, Atatürk’e özel bir hediye vermek ister. Bu hediyeyi hazırlamakla görevlendirilen mihracenin kahini, ipek dokuma bir halı tercih eder ve görüşmenin sonunda bu halı Atatürk’e hediye edilir.

Daha sonra bu halı, Atatürk’ün İstanbul’daki evi haline gelen Pera Palace Hotel’in 101 numaralı odasına gönderilir. Odadaki yerini sessizce koruyan bu sıradan hediye, 1938 yılında bir gizeme dönüşür.

Gizemli Hediyenin Arkasındaki Sır Perdesi

Saat: İpek işlemeleri ile oldukça zarif bir tasarıma sahip olan bu Hint halısında öncelikli olarak bir saat işlemesi dikkat çeker. El işçiliği ile özenle dokunmuş bu saatte akrep 9’u, yelkovan ise 7’yi işaret eder.

Filler: Bu kıymetli halı, Hint mitolojisine göre yası temsil edecek şekilde pozisyonlanan fil motifleri ile bezeli. Benzer şekilde saatin sol ve sağ üst köşesinde yer alan kuşlar, kanatları kapalı bir biçimde durur. Yine Hint mitolojisine göre bu imaj, özgürlüğün kısıtlanması anlamı taşır.

Çiçekler: Tüm bu motiflere ek olarak halının geneline hakim bir kasımpatı işlemesi mevcut. Mistik kavramların simgesi haline gelen kasımpatı çiçeği, genelde hüzün ile ilişkilendirilir. Birçok kültürde ölüm çiçeği olarak bilinen kasımpatı, cenaze törenlerinde sıklıkla tercih edilir. Ayrıca ismi ile müstesna bu çiçek, Kasım ayında birdenbire açar.

Şamdanlar: Süslemeleri genelde üst kısımda yoğunlaşan halı, bir de şamdan simgesi barındırır. Saat işlemesinin hemen altında, halının ortasına doğru işlenmiş 10 adet şamdan motifi var. Kasımpatı simgesi ile ilişkilendirilen sayısı ile şamdanların, 10 Kasım tarihini işaret ettiği düşünülebilir.

Wicked, En İyi Film Oscar’ını Kazanabilecek Mi? Ariana Grande'nin Oscar Şansı: Wicked'daki Performansı Dikkat Çekiyor Netflix, Scott Pilgrim Takes Off Animesini Resmen İptal Etti Emeklilikte Yeni Dönem: Kademeli Sistem Gündemde Meteoroloji 48 ili uyardı: Fırtına, sağanak ve kar geliyor Yenidoğan Çetesi Davasında Yürek Yakan Detay: Cansız Bedeni...