Araç Sahiplerini İlgilendiren Yeni Düzenleme
Türkiye’de akaryakıt sektöründe vergi kayıplarını önlemeye ve cari açığı azaltmaya yönelik olarak geliştirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) 2025’te devreye girecek. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hekim’in açıklamasına göre, bu sistem sayesinde hem ekonomi korunacak hem de akaryakıt sektöründe adil rekabet sağlanacak.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından altyapı çalışmaları yürütülen UTTS, akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan vergi kayıplarını önlemek için geliştirildi. Mehmet Hekim, UTTS’nin yerli yazılım ve donanımlar kullanılarak üretileceğini belirtti. 2025’te faaliyete geçmesi planlanan yerli üretim merkezi sayesinde donanım ithalatı sona erecek ve döviz yurt içinde kalacak.
13 Bin İstasyonda Hizmet Verilecek
UTTS kapsamında, taşıt plaka bilgilerinin sistem üzerinden otomatik olarak işlenmesi sağlanacak ve akaryakıt alımında usulsüz fatura düzenlenmesinin önüne geçilecek. Ayrıca, UTTS altyapısı sayesinde mevcut durumda 7 bin olan TTS programına üye istasyon sayısı 13 bine çıkacak. Böylece, Türkiye genelinde yaklaşık 8 milyon taşıt bu hizmetten faydalanabilecek.
Yeni Düzenleme ile TTS Hizmetlerinde Genişleme
TTS programlarına üye olmayan yaklaşık 5,5 milyon taşıt da UTTS’nin devreye girmesiyle bu programlardan faydalanmaya başlayacak. Sistem, Türkiye’deki tüm akaryakıt istasyonlarında geçerli olacak şekilde tasarlanacak ve akaryakıt tüketim kontrolü, indirim gibi avantajlar sunulacak.