Ahilik nedir ve kurucusu kimdir? Ahilik teşkilatı ne zaman ve nerede kuruldu? Ahilik özellikleri ve görevleri

Ahilik nedir ve kurucusu kimdir? Ahilik teşkilatı ne zaman ve nerede kuruldu? Ahilik özellikleri ve görevleri

Ahilik Teşkilatı Nedir?

Ahilik teşkilatı, 13. yüzyılda ortaya çıkan ve Moğol istilasından kaçan Türklerin Anadolu'da kurmuş oldukları bir esnaf örgütüdür. Bu teşkilatın amacı Anadolu'daki Türk zanaatkarları ayakta tutmaktır. Teşkilatın en önemli unsuru ise dayanışma ve kardeşliktir.

Ahilik teşkilatı içerisinde yer alan örgütler kendilerine dini ve ahlaki kuralları örnek almışlardır. Bu sayede doğru yoldan şaşmadan ticaret yapmayı amaç edinmişlerdir. Ahiliğin Anadolu'da kurulmasında fütüvvet teşkilatının önemli bir tesiri bulunmaktadır. Fütüvvet, Anadolu'da ortaya çıkmış olan ve temelinde hoşgörü bulunan bir sistemdir. Esnaf ve zanaatkarlar için kurulmuş olan bu teşkilatın bir benzeri olarak Ahilik teşkilatı karşımıza çıkmaktadır.

Ahilik Teşkilatı İlk Ne Zaman Kurulmuştur ve Özellikleri Nelerdir?

Ahilik teşkilatı ilk olarak 13. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Çıktığı yer ise Anadolu olarak bilinmektedir. Bu teşkilatın kurucusu ise Ahi Evran'dır. Ahi Evran sayesinde Ahilik teşkilatı oluşmuş ve gelişmiştir.

Ahilik Teşkilatı'nın özellikleri;

Ahilik teşkilatında olmak için Ahi olmak gereklidir.
Teşkilata üye olan zanaatkarlar ahlaki kurallara uymak zorundadır.
Ahi teşkilatı 32 ana sanat dalına bölünmüştür.
Her Ahi 124 gerekli prensibi bilmek zorundaydı.
Ahilik sistemine özel bir eğitim düzeni bulunmaktaydı.
Ahilik sistemi kendi içerisinde çırak ve kalfa yetiştirmekteydi.
Yalan söylemek, içki içmek, zina yapmak ve buna benzer kötü işler kesinlikle yasaktır.

Saç Botoksu Nedir? Hangi Faydaları Sağlar? Gazze’de Ateşkes Sağlandı: Hamas ve İsrail Uzlaştı Özel Sektörde Zam Beklentileri Artıyor Aile Yılı Destekleri: 545 Bin Liraya Kadar Evlilik ve Çocuk Yardımı Kaçak Elektriğe Karşı Yeni Tedbirler Larian Stüdyosu Yeni Projesine Odaklandı