AB, Trump Dönemine Hazırlanıyor: Yeni Müzakereler İçin Strateji Belirlendi
AB liderleri, ABD'nin 47. Başkanı Donald Trump'la ilişkilerin nasıl şekilleneceğini tartışarak, ekonomi ve rekabetçilik üzerine çözüm önerileri sundu. AB'nin yeni enerji stratejisi ve savunma kapasitesini artırma hedefleri de ön plana çıktı.
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, ABD'nin 47. Başkanı Donald Trump'ın göreve başlamasıyla birlikte nasıl müzakere edeceklerini belirlemek üzere Budapeşte'de bir araya geldi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın katıldığı zirvede, AB'nin ABD ile ekonomik ve ticaret ilişkilerinin güçlendirilmesi için atılacak adımlar masaya yatırıldı.
Von der Leyen, zirve sonrası yaptığı açıklamada, "ABD bizim en büyük ekonomik ve ticaret ortağımız. Yeni yönetimle sağlam ilişkiler kurmak çok önemli." dedi. Trump'la telefon görüşmesi yaptığını belirten von der Leyen, bu görüşmelerde Ukrayna, savunma, ticaret ve enerji gibi kritik konuları ele aldıklarını ifade etti. Von der Leyen ayrıca, ABD'den daha fazla sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alımı yapmayı gündeme getirerek, Amerikan LNG'sinin Rusya'dan daha ucuz olduğunu ve bu değişimin enerji fiyatlarını düşürebileceğini belirtti.
AB Konseyi Başkanı Michel, transatlantik ittifakın güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. "ABD ile işbirliği yapmaya ve stratejik koordinasyonu artırmaya hazırız." diyen Michel, AB'nin Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğini ve yeni jeopolitik zorluklarla başa çıkmak için birlikte çalışacaklarını belirtti.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise Trump'la müzakerelerin zorlu olacağını kabul ederek, "Dik durmalı ve güçlü bir müzakere yapmalıyız," dedi. Orban, Trump’ın ticaret konusunda yenilikçi fikirler öne sürebileceğini söyledi.
Zirve sonunda yayımlanan Budapeşte Bildirisi'nde, AB'nin küresel rekabet gücünü artırmaya, iklim nötr bir kıta olmayı hedeflemeye ve ekonomik refahı güvence altına almaya kararlı olduğu ifade edildi. Ayrıca, Avrupa'nın savunma kapasitesinin artırılmasına yönelik adımlar atılacağı ve rekabet zorluklarının üstesinden gelmek için kamu ve özel sektör yatırımlarının harekete geçirileceği belirtildi.
Liderler, eski ECB Başkanı Mario Draghi'nin AB ekonomisinin küresel rekabette nasıl güçlü kalabileceğine dair raporunu da inceledi. Rapor, AB'nin daha koordineli bir sanayi politikası ve ortak borçlanma gibi stratejilere ihtiyaç duyduğunu ortaya koymuştu.