6G'ye ilk adım! 9 bin kat daha hızlı

Londra Üniversitesi'nden (UCL) bilim insanları, 4K filmlerin tamamını birkaç saniyede indirmenin mümkün olabileceği bir geleceğe bir adım daha yaklaştı. Yeni bir deneyle, kablosuz veri iletiminde 938 gigabit/saniye (Gb/s) hızında dünya rekoru kırıldı. Bu hız, en iyi ortalama 5G indirme hızlarından 9 bin kat daha fazla.

Günümüz kablosuz teknolojileri, evdeki Wi-Fi veya akıllı telefonlardaki 5G ağı, genellikle 6 gigahertz (GHz) altında yoğunlaşmış frekans aralıklarında çalışmaktadır.

UCL araştırma ekibi, sistemlerini 5 ile 150 GHz arasında daha geniş bir frekans aralığı kullanacak şekilde genişleterek bu sorunu ele aldı.

Ekip, iki ileri teknoloji yöntemini bir araya getirdi: gelişmiş elektronik ve milimetre dalga fotoniği. Frekans spektrumunun alt kısmı için 5 ile 50 GHz arasında, verileri radyo dalgaları kullanarak gönderen geleneksel dijital-analog dönüştürücüler kullanıldı.

Ancak, bu dönüştürücüler yüksek frekanslarda zorluk yaşıyor. Bu nedenle, 50 ile 150 GHz arasındaki üst kısım için, ekip yenilikçi bir fotonik sistem geliştirdi.

Bu teknik, radyo sinyalleri üretmek için lazerler kullandı ve veri iletimini daha önce kullanılmamış yüksek frekans aralıklarına taşımayı başardı.

Bu iki teknolojiyi birleştirerek ekip, devasa miktarda veri gönderebilen geniş bantlı bir iletim sistemi oluşturdu.

Katil Semih Çelik'in Bilgisayarından Şok Edici Detaylar Ortaya Çıktı 56 Yıllık Korku Klasiği, Kırılması Zor Bir Dünya Rekoru Tutuyor Semih Çelik’in Katlettiği Ayşenur Halil’in Babası O Günü Anlattı Fenerbahçe'nin Samsunspor Maçı Kadrosu Açıklandı: 2 Önemli Eksik Hayatını kaybeden Vural Çelik bu yüzden baba olmak istememiş... Yenidoğan çetesinden kan donduran ifadeler!