2024 Nobel Kimya Ödülü'nü Baker, Hassabis ve Jumper Kazandı!

Protein yapısı üzerine yaptıkları çalışmalarla David Baker, Demis Hassabis ve John Jumper, 2024 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

2024 Nobel Kimya Ödülü, bilim insanları David Baker, Demis Hassabis ve John Jumper'a proteinlerin yapısı üzerine yaptıkları yenilikçi çalışmalarından dolayı verildi. Her yıl merakla beklenen Nobel ödüllerinin açıklamaları devam ederken, bu yılki kimya ödülü, tıp ve fizik ödüllerinin ardından duyuruldu.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, bu yılki Nobel Kimya Ödülü'nün detaylarını paylaştı. Nobel Ödülü, bilim dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olarak 11 milyon İsveç kronu (1,1 milyon dolar) değerindedir.

Bilim Akademisi, ödülün yarısının "hesaplamalı protein tasarımı için" David Baker'a verildiğini, diğer yarısının ise "protein yapısı tahmini için" Demis Hassabis ve John Jumper arasında paylaşıldığını açıkladı.

Ayrıca, 2024 Nobel Tıp Ödülü'nü "mikroRNA'nın keşfi ve gen düzenlemesi" konusundaki çalışmalarıyla ABD'li Victor Ambros ve Gary Ruvkun kazanırken, Nobel Fizik Ödülü Amerikalı John Hopfield ve Kanadalı-İngiliz Geoffrey Hinton'a "öğrenebilen makineler konusundaki" öncü çalışmaları nedeniyle verildi.

2000'lerin En İkonik 10 Film Kötüsü Harry Potter’daki 3 Affedilmez Lanet Nedir? Katil Semih Çelik’i Babası Anlattı: Odasında Korkutan Şeytani Figürler Katil Semih Çelik’in Eski Kasap Arkadaşı Konuştu Fatih’teki vahşette yeni detaylar! Cani Semih Çelik Cinayet Gününde Fırına Uğrayıp Bu Soruyu Sormuş!