USD 35,64
EUR 37,39
ALTIN 3.175,71
BIST100 10.105
Alzheimer ve Demansa Karşı Savaş: Uzmanından Sağlıklı Beslenme Uyarısı - Sayfa 3

Hastayı muayene ederek bu var olan görüntüleme ve verilerle beraber evet bu Alzheimer olabilir, hangi evresinde olabilir, veya demans dediğimiz nörolojik hastalıklarda da olabilir diyoruz. Bu tanıyı koyduktan sonra hastalarımıza özellikle ne yapmaları ve ne yapmamaları gerektiğini iyi anlatmaya çalışıyoruz. Burada hasta yakınlarına çok önemli bir iş düşüyor.

Alzheimer ve Demansa Karşı Savaş: Uzmanından Sağlıklı Beslenme Uyarısı - Sayfa 4

Alzheimer gibi özellikle orta ve ileri derece unutkanlığı olan hastalarda bazen davranış problemleri ve kendi öz bakımlarını yapma gibi sorunlar olabiliyor. O nedenle biz hasta yakınlarının da işin içinde olmasını istiyoruz. Hastaya fizik tedavi, psikiyatrik tedavi gibi uygulama yapılması gerekiyor. Bütün bu süreç içerisinde hastalarımızın düzenli kontrole gelmeleri bizim için çok önemlidir" diye konuştu.

Alzheimer ve Demansa Karşı Savaş: Uzmanından Sağlıklı Beslenme Uyarısı - Sayfa 5

Hastalara uyarılar
Prof. Dr. Murat Terzi, Alzheimer veya demansa yakalanmamak için şu tavsiyelerde bulundu:
"Demans genellikle 60 üzerinde olmakla beraber bazen erken yaş grubunda da görülebiliyor. Ailede genetik olarak demans öyküsü varsa bu diğer kuşaklarda erken yaşlara doğru gidebiliyor. 

Alzheimer ve Demansa Karşı Savaş: Uzmanından Sağlıklı Beslenme Uyarısı - Sayfa 6

O yüzden bir iyi tanı koymamız için iyi bir muayene yapmamız gerekiyor. Alzheimer ve demans olmamak için beslenme alışkanlığımızı iyi düzenlememiz gerekiyor. Tuzlu yememek, daha çok Akdeniz tipi mutfak alışkanlığı dediğimiz sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek, olabildiği kadar su tüketme oldukça önemlidir.