USD 34,29
EUR 37,22
ALTIN 2.989,08
BIST100 8.976

Altının Ons Fiyatı Zirveye Ulaştı: İlk Kez 2.700 Doları Aştı

Orta Doğu’da İsrail’in devam eden saldırılarıyla artan çatışmalar ve dünya genelinde merkez bankalarının güvercin adımlarından destek bulan altının ons fiyatı 2 bin 714 dolara çıkarak rekor kırdı.

Altının Ons Fiyatı Zirveye Ulaştı: İlk Kez 2.700 Doları Aştı
18 Ekim 2024 | 11:18
Son Güncelleme:

Güvenli liman varlıkları arasında yer alan altın, jeopolitik riskler ve dünya genelindeki faiz oranlarının yavaş yavaş düşürülmesi nedeniyle yükselişini sürdürüyor.

Yıla 2.065 dolardan başlayan altının ons fiyatı, yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 31 değer kazandı. Eğer değerli metal bu seviyelerde yılı kapatırsa, son 45 yılın en iyi performansını göstermiş olacak.

Bu dönemde birçok borsa endeksi dünya genelinde rekorlar kırsa da, bu yükselişler genellikle yüzde 10 ile yüzde 20 arasında değişim gösteriyor.

Altının bu başarılı performansında, Orta Doğu'daki artan jeopolitik risklerin yatırımcıları güvenli liman arayışına yönlendirmesi ve merkez bankalarının iki yıllık sıkı para politikasından yavaş yavaş geri adım atması önemli bir rol oynuyor.

Ayrıca, altının bu güçlü performansının, dolar endeksi ve tahvil faizlerinin yükseldiği bir dönemde gerçekleşmesi de dikkat çekici.

Analistler, doların değer kazanması ve tahvil faizlerindeki artışın altının alternatif maliyetini yükseltmesine rağmen, jeopolitik gerilimlerin artırdığı risk algısının güvenli liman arayışını desteklemiş olabileceğini belirtiyor.

Sonuç olarak, altının ons fiyatı yeni günde 2.714 dolarla bir rekor kırdı ve şu anda önceki kapanışın yüzde 0,5 üzerinde 2.705 dolar seviyelerinde işlem görüyor.