USD 34,26
EUR 37,05
ALTIN 2.999,96
BIST100 8.715
Alışverişte cezalı dönem başlıyor! Fiş almayana da vermeyene de 100 bin TL'ye kadar ceza - Sayfa 4

5 İŞ GÜNÜ ŞARTI GELDİ
Belge düzenleme yükümlülüğü bulunanların bu yükümlülüklerini yerine getirmemeleri ve alıcı tarafından da vergi dairesinin bilgisine girmeden en geç 5 iş günü içerisinde bu durumun vergi dairesine bildirilmesi durumunda alıcıya ceza kesilmeyecek.

Alışverişte cezalı dönem başlıyor! Fiş almayana da vermeyene de 100 bin TL'ye kadar ceza - Sayfa 5

Buna göre, fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin düzenlenmediği durumlarda, belgeyi almakla yükümlü kişiler kendilerine belge düzenlenmediğini 5 iş günü içerisinde kendiliğinden vergi dairesine bildirirlerse bu kişilere herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacak. Belgeyi düzenlemeyenler ise 3 kat daha fazla özel usulsüzlük cezasıyla karşı karşıya kalacaklar.

Alışverişte cezalı dönem başlıyor! Fiş almayana da vermeyene de 100 bin TL'ye kadar ceza - Sayfa 6

Ayrıca, satıcı tarafından alıcıya Vergi Usul Kanunu'nda sayılan belgelerin dışında farklı bir belge verilir ve alıcı bu durumu 5 iş günü içerisinde kendiliğinden vergi dairesine bildirirse yine alıcıya ceza kesilmeyecek fakat satıcıya 6 kat artırımlı ceza kesilecek.

Alışverişte cezalı dönem başlıyor! Fiş almayana da vermeyene de 100 bin TL'ye kadar ceza - Sayfa 7

KAYITDIŞINA YÜZDE 50 ARTIRIMLI CEZA
Düzenlemede kayıtdışı olarak faaliyette bulunan kişiler adına yüzde 50 artırımlı vergi ziyaı cezası uygulanmasına ilişkin açıklamalara ve örneklere de yer verildi. Bu kapsamda, vergi dairesinin bilgisi dışında mükellefiyet tesis ettirmeden faaliyette bulunanlara kesilecek cezalar yüzde 50 artırımlı uygulanacak.