USD 35,49
EUR 36,63
ALTIN 3.067,45
BIST100 9.691

Aile Hekimi Raporları Ücretli Oluyor: Yeni Düzenleme Resmi Gazete’de Yayımlandı

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılan değişikliklerle hastanelerde katılım payı artırılırken, aile hekimlerinden alınacak bazı raporlar da ücretli hale getirildi. Ayrıca, işverenlere sağlanan prim desteklerinde değişiklik yapılırken, sigortalılığı 2008’den önce başlayanlara yönelik yeni emeklilik şartları açıklandı.

15 Ocak 2025 | 10:20
Son Güncelleme:
Aile Hekimi Raporları Ücretli Oluyor: Yeni Düzenleme Resmi Gazete’de Yayımlandı - Sayfa 1

Hastanelerde Katılım Payı Artırıldı

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için alınan katılım payı 20 liraya yükseltildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), aile hekiminden sevk edilen durumlarda bu katılım payını yüzde 50 oranında azaltabilecek.

Aile Hekimi Raporları Ücretli Oluyor: Yeni Düzenleme Resmi Gazete’de Yayımlandı - Sayfa 2

Aile Hekimi Raporları ve Mesai Dışı Hizmetler Ücretli Olacak

Yeni yasaya göre, aile hekimlerinden alınacak bazı raporlar için artık ücret talep edilecek. Ehliyet gibi belirli işlemler için verilen sağlık raporları bu kapsamda yer alacak. Raporlardan toplanan gelirler döner sermayeye aktarılacak. Ayrıca, aile hekimleri mesai saatleri dışında ücret karşılığında hasta kabul edebilecek.

Aile Hekimi Raporları Ücretli Oluyor: Yeni Düzenleme Resmi Gazete’de Yayımlandı - Sayfa 3

İşverenlere Prim Desteği Azaltıldı

Özel sektör işverenlerinin SGK’ya ödedikleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi için uygulanan 5 puanlık indirim, yeni düzenlemeyle 4 puana düşürüldü. Ancak imalat sektörüne yönelik 5 puanlık indirim, 2026 yılı sonuna kadar devam edecek ve Cumhurbaşkanı bu süreyi 2027 yılı sonuna kadar uzatabilecek.

Aile Hekimi Raporları Ücretli Oluyor: Yeni Düzenleme Resmi Gazete’de Yayımlandı - Sayfa 4

2008 Öncesi Sigortalılara Emeklilik Şartları

Sigortalılığı 31 Aralık 2008’den önce başlayanlar için çalışma gücü kaybına dayalı emeklilik şartları şu şekilde düzenlendi:

Çalışma gücü kayıp oranı yüzde 40-49 olanlar: 18 yıl sigortalılık süresi ve 4.100 gün prim.
Çalışma gücü kayıp oranı yüzde 50-59 olanlar: 16 yıl sigortalılık süresi ve 3.700 gün prim.